Начало ТОП Новата Skoda Fabia идва през май

Новата Skoda Fabia идва през май

1963
0

2021 година се очертава като поредната натоварена за Skoda, а голямата новина се очаква през май – представянето на новото поколение на субкомпактния модел Fabia

Първо ще се появи хебчекът, а комби вариантът – през 2023-та. Тази пауза се обяснява с предстоящото преместване на производството на Superb в завода на VW Group в Братислава. Там ще се сглобява следващото поколение на флагмана. Това ще освободи производствен капацитет в Квасини и тогава ще стартира производството на Fabia комби.

Предполага се, че в Братислава ще се сглобява и следващият VW Passat. Има вероятност той да се предлага само в комби вариант, но е сигурно, че германският модел ще е технически близък до Superb. Двата модела ще бъдат развивани в Млада Болеслав.

Също през 2021 г. Skoda ще представи и Enyaq iV Coupe – купе версията на първия голям електрически модел на марката, който е вариант на VW ID.5. SUV гамата на Skoda пък ще бъде освежена с лансирането на фейслифт версиите на Karoq и Kodiaq.

За по-далечните пазари са предвидени кросоувърът Kushaq (първо в Индия). В Китай пък ще бъде лансирана версията на Octavia с дълга база с означението Pro.

В по-дългосрочен план трябва да очакваме по-достъпен електрически модел, който ще бъде позициониран под Enyaq iV

Най-вероятно става въпрос за версията на Skoda на хечбека ID.3 на VW. Чешката компания има планове и за базов електрически модел, който да смени Citigo-e iV. Предполага се, че това ще е вариант на новия достъпен електрически модел, който се разработва от SEAT и трябва да се появи през 2025 година. А по-късно ще станем свидетели и на представянето на електрически модел, който ще е с размерите на Octavia.

Другата голяма новина, съобщена на годишната пресконференция на Skoda, отново дойде от шефа на компанията Томас Шафлер. Той обясни, че всички съществуващи модели на марката ще получат ново базово ниво, което ще осигури по-ниски цени на пазара. Така моделите на Skoda ще имат по-широк кръг потенциални клиенти, а за да остане сред достъпните модели, новата Fabia няма да получи електрификация, дори и версия мек хибрид.