Начало Автомобили Новата Skoda Octavia RS – най-бързата Octavia до сега

Новата Skoda Octavia RS – най-бързата Octavia до сега

701
0
Skoda Octavia RS

Новата Skoda Octavia RS е продължение на моделната офанзива на чешкия автомобилен производител Skoda. Благодарение на максималната си скорост от 248 км/ч новият модел RS е най-бързата произвеждана Октавия на всички времена. В началото на юли третото поколение RS бе пуснато на пазара в двете си версии – седан и комби. И двата варианта са снабдени с мощни, но икономични двигатели, имат елегантен дизайн и иновативни технологии.

Новата Шкода Октавия RS е едновременно състезателен и практичен компактен спортен автомобил. И в двете си версии – седан и комби – новата Octavia RS задава нови стандарти в своя клас и продължава успешната историята на RS моделите на Skoda – каза изпълнителният директор на Skoda Уинфред Валанд.

Третото поколение на Skoda Octavia RS е едновременно спортен и изключително практичен автомобил. Това е най-бързата Octavia произвеждана до сега, като освен това е топмодел от RS серията и въплъщава поредицата от успехи на марката в моторния спорт през последните години.

Този автомобил предлага всички изключителните характеристики на производствения модел: изключителна просторност, висока функционалност, качество, прецизна изработката, иновативни системи за безопасност и комфорт, нисък разход на гориво, динамичен дизайн, всичко това на една отлична цена – казва Валанд.

С новата Skoda Octavia RS, клиентите могат да избират между 2-литров бензинов двигател 162 кВт (220 к.с.) и 2-литров дизелов 135 кВт (184 к.с.). В сравнение с второто поколение на Шкода Октавия RS, новите двигатели разполагат с до 10% по-голяма мощност, като в същото време са с до 19% по-икономични. Старт-стоп системата и системата за регенериране на спирачна енергия са стандартни функции. И двата двигателя се предлагат с шест-степенни механична трансмисия или с DSG скоростна кутия с двоен съединител.

Благодарение на бензиновия двигател 2.0 TSI/162 кВт (220 к.с.) колата ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко като 6,8 секунди, което прави новото поколение с шестстепенна трансмисия с до 0.4 секунди по-бързи в сравнение със своите предшественици. С максимална скорост от 248 км/ч, новият модел изпреварва второто поколение Octavia RS с цели 6 км/час. Въпреки значително подобрената си работа, новият бензинов мотор с ръчна скоростна кутия е със 17%, или с 1,3 л/100 км по-икономичен в сравнение със своя предшественик. Комбинираният разход на гориво е 6,2 л/100 км. Въглеродните емисии са намалели с 33 грама, до 142 г/км.

Дизеловият агрегат 2.0 TDI/135 кВт (184 к.с.) предлага отлична работа, но може да се похвали и с ниска консумация на гориво. С него автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди и достига максимална скорост от 232 км/час. Моделът с ръчна шестстепенна трансмисия може да се похвали с комбиниран разход на гориво от 4.6 л/100 км, като отделя 119 грама CO2 на километър.

Спортното окачване е стандартно оборудване за новата Шкода Октавия RS. Освен това просветът е 15 мм по-нисък, отколкото при стандартната Octavia. Предно окачване тип Макферсон с долни тръгълни носачи, осигурява прецизно кормилно управление. Задният мост се характеризира с новоразработеното многораменно окачване.

Стандартното оборудване включва още XDS електронна блокировка на диференциала, която е част от ESC-електронната стабилизираща програма. Тя подобрява сцеплението на колелата и намалява риска от „недозавиване” в бърз завой. Благодарение на XDS системата, поведението на автомобила в завой е по-спортно, по-бързо и прецизно.