Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нови правила относно колата за сигурност за 2009-та

Нови правила относно колата за сигурност за 2009-та

49
0

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг потвърди, че правилата отнасящи се за колата за сигурност във Ф1 са променени за този сезон. Според предишния правилник, питлейнът бе затворен за периода, в който колата за сигурност е на пистата. Той обаче бе внимателно преразгледан миналата година, след като няколко пилоти бяха наказани заради спиране в бокса, което те правеха за да не останат без гориво на пистата.

Ревизиите за 2009-та обаче ще позволяват пита да бъде отворен постоянно. Но за да се избегне втурването на пилотите към бокса, което е и причината за предишната промяна в тази насока, ще бъде внедрена нова електронна система, която използва стандартното ECU.

“Правилото, прието през 2007-ма беше грешка, затова се върнахме към модела от 2006-та година“,
обясни Уайтинг.
“Единствената разлика сега е, че ние възнамеряваме да сложим и едно допълнение за минимум от време за връщане обратно в бокса. Когато пуснем колата за сигурност на пистата, на ECU-тата на всички пилоти ще излезе съобщение, гласящо “Кола за сигурност”.

“Веднага щом съобщението се появи, ще се изчисли къде се намира дадения автомобил на пистата в момента и ще се калкулира минимално време, през което пилота да стигне до бокса. Пилотът ще трябва да се съобрази с това и информацията ще се появи на неговото контролно табло.“

“Причината, поради която затваряхме входа към питлейна преди бе за да не подбуждаме пилота да влиза в своя бокс колкото се може по-бързо. Сега това е предотвратено, защото той няма да може да се придвижи до бокса по-бързо, отколкото контролното табло му позволява.“

Тимовете вече пробваха версия на новата система по време на тренировка, която се проведе заедно с френската Гран При миналата година.