Начало Рали Нови правила за стартиране в макадамовите ралита от сезон 2012

Нови правила за стартиране в макадамовите ралита от сезон 2012

62
0
рали Аржентина 2011,Яри-Мати Латвала

Правилата за стартов ред в рали надпреварите на макадам ще бъдат променени през новия сезон 2012.

Според настоящия регламент лидерът в шампионата стартира първи през ден 1 от дадено рали. През следващите дни стартовият ред се определя въз основа на временното генерално класиране от края на всеки ден от надпреварата.

От сезон 2012 обаче ситуацията ще се промени. Времената, записани в шейкдауна, предшестващ всяка надпревара, от пилотите с приоритет 1 и 2, ще бъдат използвани за определяне на стартовия ред през ден 1. Стартовите позиции за останалите дни ще се определят чрез крайните позиции на пилотите с приоритет 1 и 2 от края на всеки ден, но те ще тръгват в обърнат ред.

В официалното изявление на ФИА в тази връзка се обяснява следното:

– От 1 януари 2012 г. шейкдаунът ще се използва като квалификационен етап за всички пилоти с приоритет 1 и 2, за да се определя стартовия ред за всяко макадамово рали.
Взимайки предвид времената от шейкдауна, състезателите с приоритет 1 и 2 по ред от най-бързото до най-слабото време ще имат право на избор на стартова позиция. В следващите дни всички екипажи с приоритет 1 и 2 ще стартират в обратен ред. Стартовата позиция на всички останали екипажи ще се определя съгласно настоящите правила.

Мексико ще бъде домакин на първия макадамов старт през сезон 2012 в средата на месец март.