Начало Formula E News Нови производители искат да се включат във Формула Е

Нови производители искат да се включат във Формула Е

42
0

Няколко нови автомобилни производители са подали заявка до ФИА за участие във Формула Е от сезон 2018/2019 г. като производители на задвижващи системи. Срокът за това изтече на 1 февруари. Сега федерацията ще започне да разглежда детайлно заявките и да ги анализира, преди да реши кои от тях ще получат лиценз да снабдяват отборите с мотори от 2018 г.

Предполага се, че сред кандидатите са Ауди и БМВ, като първият вече работи в сътрудничество с екипа на Абт, а вторият е в инженерно партньорство с тима на Андрети с идеята да влезе с изцяло заводски отбор в шампионата през сезон 2018/2019 г. Смята се, че освен немските концерни, има поне още един нов кандидат за доставчик на агрегати, но точната бройка на всички заявки засега не е ясна.

Споразумение за участие във Формула Е от сезон 2018/2019 вече сключи Мерцедес. Очаква се периодът на проучвания и оценка от страна на ФИА да продължи до март, след което ще бъде направено официално обявление кои са одобрените кандидати. „Целият процес трябва да бъде внимателно изпълнен, защото това е много важна стъпка за нас, особено за 5-ия сезон от шампионата, когато ще имаме напълно нова технология”, заяви говорител на ФИА.

От въпросния сезон се очаква да отпадне смяната на колите по време на състезание, като новите батерии ще са с капацитет 54KW, вместо досегашните с 28 и ще бъдат доставяни от Mclaren Technologies. “Продължавам да се радвам от нивото на интерес, който Формула Е получава от страна на световните автомобилни производители още от старта на първия сезон”, каза в тази връзка изпълнителният директор на шампионата Алехандро Агаг.