Начало Автомобили Новите Datsun на Nissan ще са с обща база с Лада

Новите Datsun на Nissan ще са с обща база с Лада

51
0
nissan,нисан

Новите евтини коли Datsun на Nissan ще са с обща база с Лада, съобщи изпълнителният вицепрезидент на компанията Колин Додж.

Datsun ще се правят спрямо платформата на новата Лада Калина – обясни най-високопоставеният началник на Nissan в Европа пред Аутомотив Нюз Европа.

Моделите ще използват модулна платформа с общи елементи като спирачна и горивна системи, механика на управление и т.н. Додж обаче посочи, че Datsun-ите ще се различават значително като външен вид от руските коли.

Външният вид и интериорът ще са напълно различни. Автомобилът няма да се бърка с Лада – допълни той.

Nissan ще продават възродената марка Datsun в Русия, Индия и Индонезия от началото на 2014 г. Японският автомобилен производител ще използва бранда, за да разшири присъствието си на развиващите се пазари. Три нови модела ще излязат на бял свят до 2015 г., като се очаква те да бъдат представени за първи път към края на 2013-а.

Една от най-отличителните характеристики на новите модели ще е ниската цена. По-рано този месец Уол Стрийт Джърнъл цитира запознати източници, включително главният изпълнителен директор на Renault Nissan Карлос Гон, да заявяват, че началната стойност на Datsun ще е 2300 евро (3000 долара). Целта е те да са конкурентоспособни срещу евтините китайски коли.

За Русия новите автомобили ще се произвеждат в завода на АвтоВАЗ в Толияти, където се правят Лада и предназначеният само за местния пазар седан Nissan Almera. Френско-японският концерн и руската компания финализираха по-рано през декември сделката, според която до 2014 г. Renault Nissan ще поеме контрола върху АвтоВАЗ. Основната концепция е предлагането на достъпни автомобили за разрастващата се средна класа в Русия. Nissan планира да увеличи повече от два пъти продажбите си там – до около 400 000 реализирани коли годишно до 2016 г.

През 2012-а пък бе разширен и заводът на Renault Nissan в Ченай (Индия), за да се увеличи капацитетът му на 400 000. Там вече се прави Micra за Европа.