Начало Автомобили Новият Golf – цифровизиран, cвързан и интелигентен

Новият Golf – цифровизиран, cвързан и интелигентен

212
0

Най-успешният европейски автомобил, вече повече от четири десетилетия Golf, започна нова глава в своята история! Новото осмо поколение на Golf е цифровизирано, комуникационно свързано и с интуитивно управление на функциите. Никога досега Golf не е бил толкова прогресивен. С едновременното представяне и на хибридните версии на модела, той буквално наелектризира компактния клас. Изцяло цифровизираният му интериор разкрива нови измерения в областта на интуитивното управление на функциите.

Осмото поколение на Golf позволява асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч и е първият модел на марката Volkswagen, който чрез средствата за Car2X комуникация използва груповия интелект на околния поток от превозни средства и може да предупреждава превантивно водача за опасности, които предстоят по маршрута.

Световната премиера на новото поколение бе отбелязана във Волфсбург – родното място на Golf, където моделът бе произвеждан и усъвършенстван през последните 45 години. Осмото поколение на Golf ще дебютира на избрани европейски пазари още през месец декември.

„Със своите седем поколения Golf впечатли повече от 35 милиона потребители. Цялата автомобилна индустрия очаква всеки нов Golf да определи стандарта“

Д-р Херберт Дайс, Председател на борда на директорите на Volkswagen AG

Пет хибридни системи за задвижване при новия Golf

С новото поколение на Golf марката Volkswagen започва мощна офанзива в хибридната област. Осмото издание на Golf ще бъде първият модел в историята на германския производител, който  ще се предлага в не по-малко от пет версии с хибридно задвижване. Своят дебют в новия модел отбелязва и технологията с напрежение 48V -ремъчният стартер-генератор, литиево-йонната акумулторна батерия с 48V и последното поколение ефективни TSI двигатели са обединени в новото mild хибридно задвижване на варианта eTSI. Сред безспорните предимства на новата система е намаляването на разхода на гориво с до 10% (измерен на основата на процедурата WLTP) и осезаемо подобрените динамични характеристики, които правят автомобила изключително пъргав и комфортен при потегляне и шофиране. Volkswagen ще предлага новия Golf eTSI в три варианта по отношение на мощността – с 81 кВт / 110 к.с., с 96 кВт / 130 к.с. и със 110 кВт / 150 к.с..

Осмото поколение на бестселъра ще се предлага и в два варианта с plug-in хибридно задвижване. Новата икономична версия е с максимална мощност 150 кВт/204 к.с., докато изключително динамичният GTE развива 180 кВт/245 к.с. И двете модификации на новия Golf с plug-in хибридни системи на задвижване ще използват изцяло нова литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 13 кВтч, която дава възможност за изминаване на значително по-голям атономен пробег с изцяло електрическо задвижване в размер на приблизително 60 километра и така превръща Golf в превозно средство с нулеви емисии за известен период от време.

Високоефективни и икономични бензинови и дизелови двигатели с намален с до 17% разход на гориво

Сред възможностите за избор на задвижване на новото поколение на Golf е и това с природен газ/метан (TGI). Гамата от двигатели включва два четирицилиндрови бензинови агрегата с мощност с 66 кВт/90 к.с. и 81 кВт/110 к.с., два четирицилиндрови дизелови мотора с 85 кВт/115 к.с. и 110 кВт/150 к.с. Агрегатът на версията TGI е с максимална мощност 96 кВт/130 к.с.

Новите TSI варианти се отличават с особено ниски стойности на разхода на гориво и емисиите. Те са с редица технологични нововъведения, сред които и използването на иновативния цикъл TSI Miller в горивния процес. Сред иновациите в гамата от TDI агрегатите на новия модел на Volkswagen е технологията за третиране на отработилите газове с двойно дозиране (система с два SCR катализатора). Тя спомага за значително намаляване (с до 80%) на емисиите на азотни окиси (NOx). Наред с това средният разход на гориво на TDI агрегата е намален с до 17% в сравнение с този на неговия предшественик.

Постоянна свързаност – онлайн услуги и функции

Отделните системи в новия модел са не само свързани помежду си, а благодарение на модула за онлайн връзка OCU (Оnline Сonnectivity Unit) вече са в постоянен контакт и със света извън осмото поколение на Golf. Стандартното оборудване на новия модел OCU включва вградена eSIM карта. Осигурява и постоянна свързаност с гамата от онлайн функции и услуги “We Connect” и “We Connect Plus” на Volkswagen.

Технология за превантивна безопасност – премиера на Car2X

Новият Golf е и първият модел на марката Volkswagen, който разполага с включени в стандартното оборудване възможности за връзка със заобикалящата среда. Това е възможно чрез технологията Car2X. Евентуалните предупредителни сигнали от пътната инфраструктура и информацията от останалите участващи в движението превозни средства на разстояние до 800 метра се предоставят на водача на дисплея на арматурното табло. Естествено, новото поколение на Golf също е в състояние да споделя такава полезна информация и важни предупреждения с други модели, използващи Car2X комуникация. По този начин груповият интелект (т.нар. „swarm intelligence” се превръща в реалност. Така се поставя началото на нова фаза в развитието на безопасността на движението.