Начало Автомобили Новият двигател LT1 за Corvette за 2014 г. – технологичен шедьовър

Новият двигател LT1 за Corvette за 2014 г. – технологичен шедьовър

103
0
chevrolet corvette,LT1,двигател

Напълно новият Chevrolet Corvette моделна година 2014 ще бъде представен в края на 2013 г. и ще бъде задвижван от авангарден, доказал качествата си на пистата, 6,2-литров V8 двигател, с предполагаема мощност от 450 к.с., благодарение на която ускорението 0-100 км/ ще става за 4 секунди.

Напълно новият двигател LT1 на Corvette, първият от гамата на петото поколение Small Block двигатели, съчетава различни авангардни технологични решения като директно впръскване на гориво, системата за изключване на част от цилиндрите Active Fuel Management (AFM) и системата за безстепенно променливо газоразпределение, която спомага за подобряване на пълненето и горивния процес.

Целта ни, при разработването на напълно новия двигател LT1, бе да повдигнем летвата по отношение на двигателите за спортни автомобили. Смятаме че сме постигнало това с представянето на истински технологичен шедьовър, съчетаващ в себе си различни авангардни технологии, които могат да бъдат открити в много малко подобни мотори по света. Това което прави двигателят истински специален е високотехнологичният горивен процес, който извлича пълния потенциал от тези решения. Той превръща Corvette LT1 в един от най-авангардните V8 двигатели в света – отбеляза главният вицепрезидент, отговорен за глобалните продуктови разработки Мери Бара.

Данните за максималната мощност, динамичните характеристики и разходът на гориво няма да бъдат окончателно определени преди началото на следващата година. Очаква се обаче новите двигател LT1 и Corvette да бъдат най-мощният стандартен агрегат на модела до момента и най-бързият стандартен вариант на Corvette досега, както и най-икономичен – с разход на гориво от около 9 л/100 км.

Corvette LT1 представлява най-съществената промяна в прочутия Small Block в неговата почти 60-годишна история – върху основите на наследството се надгражда, за да се превърне един от най-добрите двигатели в света в още по-добър – отбелязва Сам Уайнгардън, вицепрезидент, отговорен за глобалния инженеринг на двигателите. – Освен че разполага с голяма мощност, LT1 е оптимизиран така, че да разгръща висок въртящ момент в широк оборотен диапазон. Под 4 000 об/мин въртящият момент на Corvette LT1 е сравним с този на легендарния 7-литров LS7 на актуалния Corvette Z06. LT1 ще се превърне в любимец на шофьорите, които могат да очакват наличие на огромен въртящ момент при всякакви показания на оборотомера.