Начало Video Новият IONIQ 5 на Hyundai – живот без ограничения

Новият IONIQ 5 на Hyundai – живот без ограничения

2977
0

Световната премиера на новия IONIQ 5 на Hyundai се състоя като почти всички събития напоследък – онлайн. Изцяло електрическият CUV е футуристична концепция с множество иновативни функции. Изграден е върху специалната електрическа платформа на Hyundai, наречена Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

„IONIQ 5 ще отговаря на начина на живот без ограничения, като активно се грижи за нуждите на клиентите през цялото им пътуване“, каза Томаш Шемера, изпълнителен вицепрезидент и главен маркетинг директор. „Това е наистина първият електрически автомобил, който предлага ново преживяване с иновативното използване на вътрешното пространство и модерните технологии.“

Прогресивният дизайн на IONIQ 5 представлява отклонение от наложените стандарти. Като духовен наследник на Hyundai Pony, първият сериен автомобил на компанията, IONIQ 5 е върхово достижение в 45-годишното пътешествие на Hyundai. Той ще стане част от начина на живот на клиентите, създавайки връзка между от миналото към бъдещето.

Уникалният външен дизайн на IONIQ 5 се характеризира с вдъхновения от Hyundai Poly профил върху междуосие с дължина 3000 мм

Удълженото междуосие изисква по-сложен подход за превръщане на тази нова пропорция в съвременна типология на EV.

Предната част на автомобила е с първия капак на Hyundai, който минимизира наличието на фуги между панелите за оптимална аеродинамика. Предната броня е дефинирана от привличаща вниманието V-образна форма, включваща отличителни дневни светлини (DRL), които осигуряват светлинен подпис, уникален за IONIQ 5. Тези малки пикселовидни модули могат да бъдат открити и в задната част на автомобила.

Отстрани дръжките на вратите се сливат с купето като автоматично излизат при нужда, за да се осигури изчистен дизайн и подобрена аеродинамична ефективност. Концепцията на дизайна на IONIQ 5 показва поредния пример за дизайна на „Параметрична динамика“ на Hyundai, видян за първи път на изцяло новия Tucson. Силната форма на С-колона, вдъхновена от концепцията 45 на Hyundai, дава на IONIQ 5 командно присъствие, ясно разпознаваемо от разстояние.

Темата „Living Space“ преминава през целия интериор, най-вече въплътена от универсалната подвижна централна конзола, която може да се плъзне назад с цели 140 мм

Тя, заедно с равния под, където се съхраняват батериите, позволява по-голяма свобода на движение в автомобила.

IONIQ 5 е оборудван и с електронно регулируеми предни седалки. Те се накланят до оптималния ъгъл, предлагайки безтегловност за пътника. Hyundai намали дебелината на предните седалки с 30% процента, осигурявайки повече място пътуващите на втория ред.

IONIQ 5 се предлага с набор от мощни електрически конфигурации, които отговарят на нуждите на мобилността на всеки клиент без компромиси с динамиката. Клиентите могат да избират измежду две опции за батерия: 58 кВч или 72,6 кВч, както и две разпределения на електрически двигатели: или само със заден, или с преден и заден двигател. Всички варианти осигуряват изключителен електрически пробег и осигуряват максимална скорост от 185 км/ч.

В горната част на гамата електрически двигатели има опция за задвижване на всички колела (AWD)

Тя е съчетана с батерия с капацитет 72,6 кВч, произвеждаща комбинирана мощност над 300 к.с. и 605 Нм въртящ момент. Тази конфигурация може да ускори от 0 до 100 км/ч за 5,2 сек.

Когато е оборудван със задно предаване (2WD) и батерия с капацитет 72,6 кВч, максималният пробег на IONIQ 5 ще бъде около 470-480км в съответствие със стандарта WLTP.

E-GMP на IONIQ 5 може да поддържа инфраструктури за зареждане 400V и 800V. Платформата предлага 800V възможност за зареждане като стандарт, заедно с 400V зареждане, без да са необходими допълнителни компоненти или адаптери. Системата за зареждане е първата патентована в света технология, която управлява двигателя и инвертора, за да увеличи до 800V съвместимост на зареждане.

Със зарядно устройство с мощност 350 кВ, IONIQ 5 може да зарежда от 10% до 80% само за 18 минути. Потребителите на IONIQ 5 трябва да зареждат автомобила само за пет минути, за да получат 100 км пробег.

IONIQ 5 предоставя и иновативна функция V2L, която позволява на клиентите свободно да използват или зареждат всякакви електрически устройства, като електрически велосипеди, скутери или къмпинг оборудване, превръщайки IONIQ 5 в зарядно устройство на колела.

Функцията V2L може да достави до 3,6 кВ мощност. Портът V2L се намира под седалките на втория ред и може да се активира, когато IONIQ 5 е включен. Втори V2L порт е разположен на порта за зареждане от външната страна на автомобила. Използвайки конвертор, клиентите могат да зареждат мощно електрическо оборудване. Външният порт осигурява захранване дори когато автомобилът е изключен.