Начало Автомобили Новият Jaguar F-Pace е луксозен, свързан и електрифициран

Новият Jaguar F-Pace е луксозен, свързан и електрифициран

174
0

С впечатляващ обновен екстериор, красиво изработен изцяло нов интериор, последно поколение информационно-развлекателна система на Pivi Pro и избор от редови четири и шестцилиндрови двигатели, включително с PHEV и MHEV технология, новият Jaguar F-PACE е по-луксозен, свързан и ефективен. Четирицилиндровият, 404 к.с. PHEV може да измине до 53 км изцяло на електричество.

Новият екстериорен дизайн придава на F-PACE по-изчистено и сигурно присъствие, включващо нов изваян преден капак и по-гладки повърхности. Предният капак също така допринася за един по-поразителен завършек, като разширява визуално предната част на автомобила.

Уголемената решетка разполага с „диамантено“ изображение на логото на Jaguar, демонстрирайки изключително внимание към детайлите. Новата предна броня с тъмни мрежести детайли визуално разширява новия F-PACE за по-сигурно и динамично присъствие.

Обновените тънки LED фарове с характерни дневни светлини, които се предлагат и опционално с Pixel LED технология, осигуряват увеличена разделителна способност и яркост. Технологията Adaptive Driving Beam, която оценява пътя напред и автоматично адаптира светлината, за да освети насрещното движение или пътните знаци, може да създава различни модели светлинни лъчи, като избира различни LED сегменти, за да оптимизира видимостта и да минимизира риска от заслепяване на другите водачи.

Премиум LED технологията е стандартно оборудване за цялата гама и се предлага с Auto High Beam Assist при SE и HSE моделите

Технологията използва предна камера, за да превключва автоматично между дълги и къси светлини, като намалява риска от заслепяване на насрещните автомобили. Анимирани мигачи са налични и при всички модели, когато са монтирани като част от допълнително опционално оборудване.

Обновените задни фарове имат двойна графика на Jaguar – за първи път използвана на изцяло електрическия I-PACE – за да се подчертае ширината на автомобила. Новият дизайн на бронята и изваяната задна врата също добавят визуална драматичност и придават по-уверен външен вид на модела.

При нивото на оборудване R-Dynamic новият F-PACE разполага със серия от различни дизайнерски елементи за динамичен външен вид, а всички модели се предлагат и с пакет Black Exterior, който осигурява още по-динамичен външен вид с елементи, завършени в черен гланц.

F-PACE разполага с изцяло обновен интериор, който предоставя повече лукс, подобрена свързаност и по-голямо спокойствие и изисканост

Новият дизайн на купето е по-дързък, по-динамичен и с по-голям фокус върху водача. Новата централна конзола включва опция за безжично зарядно устройство и повече пространство за съхранение.

В основата на новия интериор е централен 11,4-инчов HD сензорен екран с извито стъкло в елегантен корпус от магнезиева сплав. Чрез него се контролира новата информационно-развлекателна система Pivi Pro.

Джулиан Томсън, директор на поразделението Дизайн на Jaguar, сподели: „Новият F-PACE е динамичен и настойчив с елегантна стойка на пътя, представяйки значително развитие в дизайна на Jaguar. Повишеният лукс и внимание към детайлите във F-PACE с безпроблемно интегрирани съвременни технологии гарантират, че шофьорът и пътниците изпитват истинско удоволствие, когато се качат в автомобила.“

Новият селектор на скоростите разполага с горна секция, завършена с шевове. Долната част е изработена от фин метал.

Обновеният дизайн на вратите осигурява по-лесен достъп и повече пространство за съхранение на бутилки и други предмети. Бутоните на елетрическите стъкла са преместени по-надолу за по-лесно достигане от пътниците.

Новите седалки се отличават с по-широки облегалки, нови функции за масаж и подобрено покритие на отопляемите и охлаждащите зони. Релефен надпис Jaguar Leaper е поставен на всички подглавници на избрани модели, докато надписът „Est.1935 Jaguar Coventry“ подчертава историята на марката.

Серия от съвременни технологии гарантират за здравето и благополучието на всички пътници в автомобила

Йонизацията на въздуха в купето подобрява качеството на въздуха в автомобила чрез технологията Nanoe, която премахва алергените и неприятните миризми. Сега системата разполага и с филтрация PM2.5, която улавя ултра фини частици – включително частици от PM2.5 – за подобряване здравето и благополучието на пътниците. Клиентът активира системата само чрез натискане на бутона „Purify“.

Новият F-PACE се предлага с двигател P400e PHEV, както и с най-новите четирицилиндрови и нови редови шестцилиндрови бензинови и дизелови двигатели Ingenium. Технологията Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) също се предлага при избрани мотори за първи път. Моделите F-PACE разполагат с интелигентно задвижване на всички колела и осемстепенни автоматични трансмисии. Пълната гама двигатели включва:

Дизел:
  • 163 к.с. MHEV 2.0-литров четирицилиндров турбо, осемстепенна автоматична скороста кутия, AWD
  • 204 к.с. MHEV 2.0-литров четирицилиндров турбо, осемстепенна автоматична скороста кутия, AWD
  • 300 к.с. MHEV 3,0-литров шестцилиндров турбо, осемстепенна автоматична скороста кутия, AWD
  • 300 к.с. 3,0 литров шестцилиндров турбо, осемстепенна автоматична скороста кутия, AWD
Бензин:
  • 250 к.с. 2.0-литров четирицилиндров турбо, осемстепенна автоматична скоростна кутия, AWD
  • 340 к.с. MHEV 3,0-литров шестцилиндров електрически суперчарджър и турбо, осемстепенна автоматична скоростна кутия, AWD
  • 400 к.с. MHEV 3,0-литров шестцилиндров електрически суперчарджър и турбо, осемстепенна автоматична скоростна кутия, AWD
  • 404 к.с. PHEV 2.0-литров четирицилиндров турбо, осемстепенна автоматична скоростна кутия, AWD

Новият 2.0-литров четирицилиндров модел PHEV има обща системна мощност 404 к.с. и 640Нм от бензиновия си двигател и 105kW от електрическия мотор. Усъвършенстваният електродвигател се захранва от 17.1kWh литиево-йонна батерия и отделя едва 49 г/км емисиите на CO2 и разход на гориво от 2.2 л./100 км, както и ускорява от 0-100 км/ч за впечатляващите 5,3 секунди.

Когато е напълно зареден, новият P400e може да измине до 53 км изцяло на електричество, което позволява на новия F-PACE PHEV да извърши средното ежедневно пътуване от и до работа в режим EV, без да се изисква презареждане. Бързото зареждане (32kW постоянен ток) е в състояние да зареди от 0-80% за 30 минути, докато елетрозарядна станция в дома Ви от 7kW може да осигури заряд от 0-80% само за час и 40 минути.

Усъвършенстваната MHEV технология, предлагана при четири- и шестцилиндровите дизелови двигатели и представена на шестцилиндровите бензинови двигатели, използва интегриран стартов генератор (BiSG) за събиране на енергия, обикновено загубена при забавяне и спиране

След това тази енергия се съхранява в отделна 48V литиево-йонна батерия, преди да бъде интелигентно преразпределена, за да подпомогне двигателя при ускорение, както и да предостави по-усъвършенствано спиране и потегляне.

С MHEV технологията следващото поколение 2.0-литров четирицилиндров дизелов двигател Ingenium с 163 к.с. постига емисии на CO2 от 163 г/км и разход на гориво от 6.2 л/100 км.

Вграденият шестцилиндров дизелов двигател с мощност 300 к.с. осигурява висока производителност дори при ниски скорости, като същевременно разходът на гориво възлиза от 7.4 л/100 км, а емисиите на CO2 от 194 г/км. Освен конкурентната ефективност, производителността е също толкова впечатляваща с ускорение от 0-100 км/ч за 6,4 секунди.

Новият дизелов двигател отговаря на строгите изисквания за вредни емисии, включително Euro 6d-Final, благодарение на редица съвременни технологии – последователни турбота и усъвършенствана система за последваща обработка, които го правят един от водещите дизели в света.

Клиентите, които предпочитат бензинови двигатели, могат да избират между 340 к.с. или 400 к.с. на 3,0-литровия редови шестцилиндров двигател, произвеждащи съответно 480Нм и 550Нм въртящ момент

И двата модела се отличават с най-новите технологии, включително електрически суперчарджър, подпомаган от twin-scroll турбо чарджър и система за плавно променяща се височина на повдигане на клапаните (CVVL). С мощност от 400 к.с. новият F-PACE е способен да ускори от 0-100 км/ч за 5,4 секунди.

2,0-литровият четирицилиндров Ingenium бензинов двигател с мощност от 250 к.с. произвежда 365Нм въртящ момент, осигуряващ ускорение от 0-100 км/ч за 7,3 секунди и емисии на CO2 от 209 г/км с разход на гориво от 9.3 л/100 км.

Всички двигатели са снабдени с осемстепенната автоматична скоростна кутия на Jaguar, която може да се управлява с помощта на пера на волана за допълнително удоволствие и ангажираност на водача.

Колин Киркпатрик, Главен продуктов инженер на Jaguar, сподели: „Новият Jaguar F-PACE осигурява мощност, която да удовлетвори всички клиенти. Нашата следваща генерация PHEV технология осигурява голяма горивна ефективност и ниски експлоатационни разходи, докато изцяло електрическият обхват от 53 км е достатъчен за покриване на ежедневните пътувания за повечето клиенти. Широкият избор на силови двигатели включва нашите най-нови бензинови и дизелови двигатели Ingenium, които се отличават с модерни технологии и осигуряват перфектната комбинация от производителност, усъвършенстване и ефективност.“

Задвижването на всички колела е стандартно за моделите F-PACE. Системата Intelligent Driveline Dynamics поставя акцент върху задвижването на задните колела за постигане на по-добра динамика на управление. Тя предоставя възможност за насочване на въртящия момент към отделните оси почти моментално в зависимост от условията.

Новото шаси на F-PACE е актуализирано, за да подпомогне въвеждането на новите електрифицирани двигатели, както и дава възможност за интегриране на най-новите системи JaguarDrive Control и Auto Vehicle Hold

Най-новата система JaguarDrive Control разполага с режими Comfort, Eco, Rain-Ice-Snow и Dynamic. Те могат да бъдат избрани ръчно от водача въз основа на пътните условия. Настройките се посочват чрез нов въртящ се превключвател, разположен до обновения селектор на скоростите. Те адаптират настройките на F-PACE за управление, трансмисия и (когато е посочено) настройки за адаптивна динамика.

Auto Vehicle Hold осигурява допълнително удобство и по-плавна работа в сравнение с конвенционалната система Automatic Hill Hold. Новата технология задържа спирачките за неограничен период от време, когато автомобилът е неподвижен и под наклон, като леко освобождава спирачките само когато водачът натисне педала за потегляне.

Новият F-PACE разполага със системата Electronic Vehicle Architecture на Jaguar, наречена EVA 2.0, която поддържа редица нови технологии, за да се гарантира, че автомобилът е винаги свързан и актуален.

До най-новата информационно-развлекателна система Pivi Pro се достига чрез изцяло новия 11,4-инчов извит стъклен HD сензорен екран. Основните предимства включват подобрена яснота, а опростената структура на менюто позволява на водачите да имат достъп или да преглеждат до 90% от най-често използваните функции от началния екран с две докосвания или дори по-малко.

За да помогне на шофьорите да имат бърз достъп до жизненоважна информация, новият F-PACE разполага и с нов 12.3-инчов HD интерактивен дисплей с подобрена графика и конфигурируемо оформление, което може да показва навигацията на цял екран с инструкции от завой до завой, дигитален циферблат, медии, списък с контакти или информация за развлечения. Работейки заедно с опционалната технология Head-up Display, новият F-PACE дава на водачите цялата необходима информация с минимално разсейване.

Интуитивната нова информационно-развлекателна система включва Apple CarPlay® като стандарт и позволява на клиентите да свързват два телефона едновременно чрез Bluetooth. Android Auto™ и Baidu CarLife също се предлагат като стандартно оборудване в зависимост от приложимостта на пазара

Опционалното безжично зареждане на устройството с усилвател на телефонния сигнал позволява на пътниците бързо да зареждат своя смартфон. Системата осигурява и по-ясни повиквания чрез помощта на външна антена.

За да даде възможност за незабавно стартиране, Pivi Pro има специален източник на захранване, така че системата е готова да се използва веднага щом клиентите се качат зад волана.

Разнообразието от нови технологии включва и възможността за обновяване на софтуера по въздух (SOTA), което гарантира, че динамичният SUV винаги ще използва най-новия софтуер. Технологията също така подсказва, че не е необходимо посещение при търговеца за актуализация.

Усъвършенстваната свързаност на Pivi Pro се осигурява от най-новата вградена dual-sim технология с два LTE модема. Те позволяват на системата да изпълнява множество функции едновременно. Авангардната свързаност осигурява също така минимални прекъсвания, защото системата автоматично се свърза с мрежата с най-добър сигнал.

Технологията Active Road Noise Cancellation постоянно следи вибрациите от пътната настилка. Тя изчислява звуковата вълна на противоположната фаза, необходима за отстраняване на шума, чут от пътниците. Това означава по-ниски нива на шум в купето за превъзходно пътуване и намалена умора, често свързани с продължително излагане на нискочестотен шум. Звукът в купето се следи, като системата непрекъснато оптимизира производителността, за да осигури възможно най-доброто изживяване за всички. Леката технология гарантира, че теглото на автомобила и характеристиките на работа остават незасегнати. Системата изолира купето от нежелания шум от двигателя, за да увеличи още повече усещането за спокойствие.

За по-голямо удобство второто поколение Activity Key може да се използва за заключване, отключване и стартиране на автомобила, без да е необходимо наличието на стандартен ключ

Новият F-PACE също така разполага с богата гама от технологии в помощ на водача. Това включва системата Clear Exit Monitor, която може да съобщава на пътниците както отпред, така и отзад за наличието на приближаваща кола или велосипедист при излизане от автомобила. Адаптивният круиз контрол поддържа зададено разстояние от автомобила отпред.

Най-новата технология 3D съраунд камера на Jaguar предоставя разширена 3D функционалност. Тя използва последните технологии, за да предостави повече детайли и избор на изгледи в реално време при маневриране. Изборът на настройки включва Junction View, 3D Perspective View и ClearSight Plan View.

Ангажиментът на Jaguar да създава динамични и леки автомобили продължава с новия F-PACE. Алуминиевата архитектура е създадена от рециклиран алуминий със затворен контур за по-голяма устойчивост. Тя има важен принос за постигане на целта на компанията – Destination Zero. Това означава свят с нулеви емисии, нулеви инциденти и нулеви задръствания.

Клиентите могат да избират от нива на оборудване S, SE и HSE, всички налични със спецификация R-Dynamic. Също така опция за всички модели е и пакетът Black Exterior. Новият Jaguar F-PACE ще бъде наличен на българския пазар от началото на 2021 г.