Начало Video Новият Kuga Hybrid SUV разгръща електрическата революция на Ford

Новият Kuga Hybrid SUV разгръща електрическата революция на Ford

304
0

Ford допълнително разшири гамата на електрифицирания, изцяло нов SUV и представи версията Kuga Hybrid – способен да достави 1000 км комбиниран пробег на бензин-електричество и само на електричество между зарежданията с гориво. Всичко това – без необходимост от включване в електрическата мрежа за зареждане.

Батерията на Kuga Hybrid (1,1 кВтч) се зарежда автоматично както от 2,5-литровия бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, така и чрез регенеративно зареждане при движение или спиране. Съхранената енергия захранва електрически мотор, за да подобри производителността, да поддържа горивната ефективност на бензиновия двигател или да осигури шофиране само на електричество. Kuga Hybrid автоматично и безпроблемно превключва между двата вида задвижване според сценария на шофиране.

Kuga Hybrid е и първата версия при новия Ford SUV, която опционално комбинира електрифициран задвижващ механизъм с усъвършенстваната технология за интелигентно задвижване на всички колела

Вариантите са с предно задвижване и с интелигентно задвижване на всички колела. Те подобряват удоволствието от управлението на силовия агрегат със 190 к.с., използвайки симулирана функция за превключване на предавките за разделяне на мощността. За по-голяма ангажираност на водача, технологията е проектирана да подражава на познатите превключвания на скоростите на конвенционалната автоматична скоростна кутия.

„Всеки от нашите електрифицирани модели Kuga има свой уникален набор от предимства. За новия Kuga Hybrid това са горивна ефективност и пробег, конкуриращ дизеловия, допълнителната увереност, предлагана от интелигентното задвижване на четирите колела и свободата от чисто електрическо шофиране, без необходимост от зареждане с кабели“, каза вицепрезидентът на „Маркетинг, продажби и сервиз“ във Ford of Europe Роланд де Ваард. „Ford се ангажира да предложи избор от електрифицирани превозни средства, така че всеки клиент да намери идеалното за себе си решение, което да се впише безпроблемно в живота му. Никой модел не демонстрира това по-добре от Kuga.”

Новият Kuga Hybrid е един от 17-те електрифицирани автомобила на Ford, които ще бъдат представени за клиентите в Европа преди края на следващата година

Производството му стартира сега в завода на компанията във Валенсия, Испания. Усъвършенстваните литиево-йонни батерии на Kuga Hybrid се сглобяват в същото съоръжение. Съвършено новата, модерна инсталация за тях е инвестиция в размер на 24 милиона евро в подкрепа стратегията на Ford за електрификация в Европа.

Kuga Hybrid допълва най-електрифицираната гама, предлагана някога от Ford в един-единствен модел. Той се присъединява към вариантите Plug-In Hybrid и 48-волтовите меки хибридни версии EcoBlue Hybrid. На разположението са още традиционните бензинови и дизелови двигатели.

Новата гама на Ford Kuga от самото начало предвижда включването на версия със самозаряден (пълен) хибрид на базата на бензинов агрегат. Потегля от място с безшумен старт, използвайки само електрическа енергия. Този модел предоставя възможност за наистина релаксиращо изживяване при шофиране в града, както и в зони с непрекъснато тръгване и спиране. Пълнохибридният задвижващ механизъм поддържа чисто електрическо шофиране за кратки периоди, като същевременно елиминира безпокойството от необходимост от зареждане.

Способността да изминава 1000 км с един резервоар гориво прави Kuga Hybrid убедителна алтернатива на дизеловите двигатели

Осигурява горивна ефективност от 5,4 л/100 км и CO2 – емисии от 125 г/км WLTP (5,1 л/100 км и 118 г/км CO2 NEDC). Заедно с 54-литров резервоар за гориво общият пробег на Kuga Hybrid е повече от 30% по-голям от този на Kuga Plug-In Hybrid, който предлага по-голям чисто електрически обхват на шофиране до 56 километра WLTP (72 км NEDC).

Фактът, че не е необходим външен източник за зареждане на батерията, прави Kuga Hybrid атрактивен избор за тези, които желаят електрифициран автомобил, но имат ограничен достъп до решения за външно зареждане у дома или на работното си място. Вариант е и за шофьори, желаещи едновременно електрификация и интелигентно задвижване на всички колела.

60-клетъчната батерия с мощност 1,1 кВтч използва система за охлаждане с течност. Така се елиминира нуждата от охлаждащ вентилатор, което  помага за намаляване на нивата на шум за по-голям комфорт в кабината. Оптимизираното охлаждане също така позволява компактна конфигурация на акумулаторните клетки. Това спомага за запазване на просторния интериор на автомобила, включително пространството за главите на пътниците от предния ред. То е повече от 1 метър, както и до 1 481 литра товарно пространство зад предните седалки.

В допълнение, системата за топлообмен на отработени газове спомага за по-бързото привеждане на двигателя до най-ефективната му работна температура

Това позволява на Kuga Hybrid да превключи по-бързо на електрическо шофиране след студен старт и затопляне кабината за комфорт на пътниците. Подобрената производителност на батерията също допринася за капацитет на теглене до 1600 кг при варианта с предно задвижване.

Kuga Hybrid осигурява плавно линейно ускорение. Автоматично превключва между чисто електрическа, хибридна и бензинова мощност, подкрепена от преработен контролер на мотор-генератор. Най-новото поколение трансмисия на Ford с разделена мощност е проектирана специално за работа с 2,5-литровия бензинов двигател. Нулевото ускорение от 100 км/ч отнема 9,1 секунди за варианта с предно задвижване.

Симулираната функция за превключване на предавките – активирана в нормален или спортен режим на задвижване – автоматично регулира оборотите на двигателя при промяна на скоростта на автомобила.

Kuga Hybrid се предлага като опция и с интелигентно задвижване на четирите колела на Ford. То измерва как колелата на автомобила прилягат към пътната настилка. Може да регулира подаването на въртящ момент между предната и задната част за по-сигурна стойка и поведение на пътя. Технологията има минимално въздействие върху горивната ефективност. Функцията за изключване задвижването на четирите колела допълнително поддържа оптимизирана горивна ефективност. Връщането към предно предаване при благоприятни условия става автоматично.

Kuga Hybrid се предлага за поръчка във всички модификации, от Titanium до Vignale

Стандартният модем FordPass Connect 6 позволява на шофьорите да планират по-бързо и по-малко стресиращо пътуванията си. Навигационната система се актуализира от трафика в реално време. Дава на собствениците и набор от удобства за положително преживяване чрез множество функции на мобилното приложение FordPass. Те включват още дистанционно отключване/заключване вратата на гаража, дистанционен старт на двигателя 7 и локатор за автомобила.