Начало Автомобили Новият Opel ADAM S: Най-мощната турбоверсия на малкия модел готова за старт

Новият Opel ADAM S: Най-мощната турбоверсия на малкия модел готова за старт

257
0
Opel ADAM S

Гамата на Opel ADAM ще се сдобие и със спортна версия – ADAM S. Почти готовата за производство версия демонстрира как ще изглежда новият модел.

Оборудван с двигател 1.4 Turbo ECOTEC с мощност от 110 кВт/150 к.с., окачване със спортна настройка, OPC спирачна система и ярка стилистика Red ’n Roll, ADAM S съчетава по един безупречен начин стил и мощност с остри реакции и страхотно поведение на пътя. Той ще на прави своя дебют пред публика на щанда на Opel на 84-тото автомобилно изложение в Женева заедно с новите модели на ADAM – версиите, задвижвани от новото поколение трицилиндров двигател 1.0 ECOTEC с директно впръскване и новия кросоувър ADAM ROCKS. Разширената демонстрира колко разнообразно и забавно ще изглежда гамата на ADAM след година със семейство от задвижващи агрегати, простиращо се от 51 кВт/70 к.с. до 110 кВт/150 к.с. Тогава ADAM S ще увенчае гамата на ADAM като сериен модел добавяйки сила и енергия към и без това впечатляващите възможности на ADAM като например най-добрата комуникационна свързаност в малкия клас и неизброимите възможности за индивидуализация.

С мощност 110 кВт/150 к.с. и въртящ момент 220 Нм специалната нова версия на двигателя 1.4 Turbo ECOTEC в ADAM S разполага с литрова мощност надвишаваща 100 к.с./л. Това е динамичен агрегат с турбопълнене, създаден на базата на съществуващия 1.4 литров мотор на ADAM и конструиран специално за ADAM S. Той разполага с 50 процента по-висока мощност и със 70 процента по-висок въртящ момент от атмосферния агрегат със същия работен обем. Комбиниран с шестстепенна механична трансмисия, моторът осигурява на ADAM S максимална скорост 220 км/ч.

Двигателят 1.4 Turbo за ADAM S разполага с променливо газоразпределение на двата вала и турбокомпресор интегриран с изпускателните тръби с цел по-ниско тегло и постигане на по-компактна конструкция. Множеството мерки за намаляване на теглото включват чугунен блок с куха пространствена структура, кухи разпределителни валове и полимерен всмукателен колектор. На разположение е Start/Stop система, а нивото на вредни емисии вече покрива бъдещия стандарт Euro 6.

Високата мощност обаче е само част от характеровите особености на малкия автомобил на Opel – той разполага със динамично настроена ходова част, специално конструирана за ADAM S и изключително директно кормилно управление. Автомобилът на щанда на Opel на изложението демонстрира и увеличената спирачна мощ на автомобила, благодарение на големите спирачки OPC performance S с червени спирачни апарати, 16 цолови предни и 15 цолови задни спирачни дискове. Колелата 18 цола са оборудвани с гуми с размер 225/35 R 18.

ADAM S дава по-ясна представа за бъдещата серийна версия. Неговата червена каросерия е съчетана с антрацитно черен покрив; предната лайстна с марковия знак и корпусите на външните огледала са в спортна карбонова визия. Малкият долен спойлер, страничните облицовки на праговете и удължената задна броня с видим внушителен накрайник на изпускателната система завършва осанката на ADAM S.

Интериорът е с предни седалки Recaro Performance в тапицерия Morrocana и кожа и нюанси на уникалната стилистична тема Red ’n Roll на ADAM S. Тя включва кожен пакет с облицован в кожа волан, ръкохватка на лоста за скоростите и ръчната спирачка както и червени и бели вложки в арматурното табло и облицовките на вратите. Множество допълнителни фини детайли разширяват сферата на индивидуалните възможности.

Версията ADAM S, която е почти готова за производство, разполага с тонирани задни стъкла, дневни LED светлини и задни основни светлини, електронна климатична система и авангардната система на Opel IntelliLink, която е носител на множество награди и осигурява високо ниво на комуникационна свързаност и интеграция на различни приложения. Тази инфоразвлекателна система е напълно съвместима с последното поколение смартфони използващи операционни системи ANDROID и Apple iOS. Тя осигурява USB и Bluetooth връзка, разполага с аудио стрийминг, седем високоговорителя и 7 инчов цветен сензорен екран с висока резолюция. Интелигентната система на Opel IntelliLink осигурява също навигация с помощта на приложението BringGo, освен това функционира с приложенията Stitcher и TuneIn. Интеграцията на устройства с Apple iOS в системата позволява използване на функции с гласово управление на базата на SIRI EYES FREE. Това е безопасна и лесна за работа технология, която прави ADAM най-добрия по отношение на свързаността малък автомобил на пазара.