Начало Автомобили Новият Opel Meriva – премиера в Брюксел и старт на производството

Новият Opel Meriva – премиера в Брюксел и старт на производството

207
0
Opel Meriva

Новата Meriva – обновена, усъвършенствана, по-ефективна, по-привлекателна и по-функционална от когато и да било, отбелязва своята световна премиера на международното автомобилно изложение в Брюксел (16-26 януари 2014 г.). В допълнение към своята уникална функционална гъвкавост, малкият еднообемен модел на Opel вече се отличава и със своя освежен, по-изчистен и ярък дизайн, както и с богата палитра от модерни технологии, които спомагат за допълнително повишаване на нивото на енергийната ефективност и комфорта. В модела е представена пълна гама от изпълняващи екологичната норма Euro 6 задвижващи агрегати, сред които и новото поколение 1.6 CDTI, който е най-тихият и икономичен двигател в своя клас на пазара. Една от версиите на новия модел ще позволява достигане на среден разход на гориво едва 3.8 литра на 100 километра. Наред с това за първи път в еднообемен модел, задвижван от бензинов или дизелов двигател, емисиите на CO2 слизат под границата от 100 грама въглероден двуокис на километър с постижение от 99 г/км. Новите трансмисии дават възможност за по-мека и прецизна смяна на предавките, докато новото поколение инфоразвлекателни системи Opel IntelliLink с подобрено бързодействие и функционални характеристики позволяват перфектна интеграция на личния смартфон в автомобила.

При своята пазарна премиера през 2003 г., първото поколение на Opel Meriva cе превърна в основател на пазарния сегмент на малките еднообемни автомобили и стана еталон на функционалната гъвкавост, достъпна за широк кръг потребители. През 2010 година второто поколение вдигна летвата още по-високо по впечатляващ начин с новаторски предимства и удобства, които не само увеличиха гъвкавите възможности в интериора, но подобриха и ергономията. Задните врати FlexDoors със задно окачване улесниха значително качването и слизането, концепцията FlexSpace на задните седалки предостави изключителна гъвкавост при трансформацията на обемите, а към тях се прибавиха превъзходните ергономични предни седалки, множеството интелигентни възможности за съхранение на вещи в интериора, както и уникалния за марката Opel изцяло вграден в задната част багажник за велосипеди FlexFix. Tези единствени по рода си предимства правят актуалната Meriva истински шампион в областта на ергономията – отличие, потвърдено от мнението на независими здравни специалисти и ключов фактор за пазарния успех на модела наред с високата позиция на седалките.

Meriva играе впечатляващата роля на еталон и по отношение на безопасността, качеството и потребителското задоволство. Новата Meriva запазва максималните пет звезди в тестовете за безопасност на Euro NCAP, които имаше нейния предшественик. Допълнително към това новото издание на доклада на Германската служба за технически надзор за 2014 година (TÜV Report 2014), публикувано през месец декември 2013 година и обобщаващо информацията от техническите прегледи на над 8 милиона употребявани автомобила от всички класове, марки и разновидности, поставя Opel Meriva в позицията на модела с най-малък дял на откритите от експертите на TÜV повреди и неизправности. В категорията „автомобили на възраст от две до три години” – в основната си част, включваща всички представители на второто поколение на модела Meriva, преминали през пълен технически преглед от TÜV, моделът на Оpel побеждава всички автомобили от марките Mazda, Toyota, Porsche, BMW и Audi и е излъчен за абсолютен носител на титлата „Най-добър по отношение на качеството” сред всички преминали през технически преглед леки автомобили в Германия. Tова изключително постижение носи на модела Златния сертификат на TÜV. Но Meriva получава признание не само от инженерите и професионалистите от TÜV, собствениците на модела също му дават висока оценка – в изследването за потребителско задоволство сред собствениците на автомобили VOSS (Vehicle Ownership Satisfaction Study) в рамките на годишното изследване Satisfaction Survey на реномираната агенция J.D. Power, Meriva също остави всички конкуренти зад гърба си и завърши първа в класирането с изключителен резултат от 80.6 процента. Tози показател е особено меродавен, тъй като използваната от агенцията за пазарни изследвания J.D. Power and Associates методика отчита задоволството у потребители, които са използвали дадения модел в продължение на средно две години и разполагат със съответния практически опит от употребата му.

Новата Meriva е по-добра от всякога – отбелязва Петер Кристиян Кюсперт, вицепрезидент на Opel, отговорен за продажбите и следпродажбената дейност. – Opel Meriva основа и диктува стандартите в своя сегмент – ако не и в цялата автомобилна индустрия – по отношение на ергономията, достъпната функционална гъвкавост на интериора и качеството на изпълнение. Сега моделът може да предложи още по-комфортно като цяло поведение на пътя благодарение на прилагането на редица модерни технологии – нова гама от отговарящи на екологичния стандарт Euro 6 двигатели, включително и последното поколение 1.6 CDTI, който е най-тихият в своя клас, нови трансмисии, предлагащи по-мека и прецизна смяна на предавките и ново поколение инфоразвлекателни системи Opel IntelliLink, които интегрират функциите на смартфоните в автомобила. И разбира се, ние правим всичко възможно да предложим Meriva на още по-добри цени от досегашните и да направим модела още по-привлекателен за потребителите, които желаят да съчетаят превъзходен комфорт, превъзходна функционалност и превъзходно съотношение на цена и качества.

Новата Meriva предлага нова гама от бензинови, дизелови и двигатели на газ пропан-бутан (LPG), които още отсега отговарят на строгите екологични изисквания за нивата на емисиите на нормата Euro 6, която влиза в сила през месец септември 2015 година.

Основен акцент в гамата е новото поколение дизелов двигател 1.6 CDTI, който отбеляза премиерата си в модела Zafira Tourer. Агрегатът демонстрира впечатляващо нисък разход на гориво и отлични екологични показатели, както и изключителна мекота на работа с ниски нива на шума и вибрациите.

Първата предлагана в новата Meriva версия на 1.6 CDTI развива максимална мощност 100 кВт/136 к.с. и изразходва само 4.4 л/100 км с емисии на CO2 в размер на 116 г/км. Tези показатели бележат подобрение от 10% по отношение на разхода на гориво в сравнение с предходния 1.7 CDTI с 96 кВт/130 к.с. (с разход от  4.9 л/100 км и емисии от 129 г/км). Всичко това е станало възможно не на последно място и благодарение на конструктивните подобрения, осигурили на 1.6 CDTI най-ниската степен на вътрешно триене сред двигателите в неговия клас в оборотния диапазон от 1500 до 2500 об/мин. В допълнение към това, новият 1.6 CDTI развива максимум на въртящия момент от 320 Нм (+7% в сравнение с предходния 1.7 CDTI) при 2000 об/мин.