Начало Автомобили Новият Opel Meriva с ново поколение двигатели и многобройни подoбрения

Новият Opel Meriva с ново поколение двигатели и многобройни подoбрения

53
0
Opel Meriva

От момента на пазарния си дебют през 2003 г. до момента Opel Meriva е еталон в класа на малките еднообемни автомобили. Второто поколение, което отбеляза пазарната си премиера през 2010 г., издигна стандартите в класа на още по-високо равнище с нови предимства и удобства като обратното окачване на задните врати FlexDoors, уникалната гъвкава система на седалките, удобната позиция на пътниците на първия и втория ред, както и многобройните интелигентни възможности за съхранение на вещи в купето. Всичко това прави актуалната Meriva истински шампион по отношение на ергономията – факт, потвърден и от независими здравни експерти. Сега Opel представя на пазара новата Meriva – по-съвършена, по-ефективна и по-функционална от когато и да било. Новият модел ще отбележи своята световна премиера в рамките на автомобилното изложение в Брюксел в средата на месец януари (16-26 януари, 2014 година).

Новият Opel Meriva е последователно продължение на досегашната философия на модела, но допълнено с изискани подобрения и удобства. Моделът се отличава с изцяло обновено лице, което носи характерните белези на наскоро дебютиралото на автомобилното изложение IAA във Франкфурт ново издание на Opel Insignia с елегантна, обилно хромирана предна решетка и блестящо оформление на предните светлини. Технологията LED вече се предлага за дневните предни светлини, както и за задните, което създава ясно, високотехнологично присъствие на пътя по всяко време на денонощието. Фини хромирани акценти традиционно подчертават типичната вълнообразна линия под долния ръб на страничните прозорци, подобрявайки външния вид на Meriva и привеждайки го в хармония с външността на ADAM, Cascada и Insignia.

Освен от отличен външен вид, един автомобил от класа се нуждае и от първокласен задвижващ агрегат. Новата Meriva използва дизеловия двигател на Opel от ново поколениe 1.6 CDTI, който наскоро отбеляза своята премиера в Zafira Tourer. Tози изключително усъвършенстван в технологично отношение двигател се отличава с извънредно ниско ниво на шума и е най-тихият в своя клас. Първоначално двигателят ще се предлага във вариант с мощност 100 кВт/136 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм. Средният разход на гориво при него е едва 4.4 литра на 100 километра пробег, а емисиите на CO2 са само 116 грама на километър – с 10 процента по-ниска стойност от тази при предходния 1,7-литров агрегат с мощност 96 кВт/130 к.с., независимо от значително подобрените характеристики на ускорението и динамиката като цяло. В течение на 2014 година на пазара ще бъдат представени и още дизелови двигатели с работен обем 1.6 литра, още по-нисък разход на гориво и по-ограничени емисии на CO2.

В допълнение към 1.6-литровия дизелов агрегат, всички бензинови двигатели и варианта на пропан-бутан (LPG) на новата Meriva вече изпълняват строгите изисквания и ограничения на нивата на емисиите на бъдещата екологична норма Euro 6. 1,4-литровите бензинови двигатели (88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с.) вече се предлагат в съчетание с модернизираната шестстепенна автоматична трансмисия с понижено вътрешно триене. Що се отнася до пет- и шестстепенните механични предавателни кутии, те са подложени на съществени мерки за оптимизация и предлагат още по-прецизна смяна на предавките с плавно превключване и минимални усилия.

Новата Meriva вече предлага и новата модерна инфоразвлекателна система IntelliLink с вградена, бърза и удобна за употреба навигационна система с функция за гласово управление. Големият седеминчов екран с висока разделителна способност осигурява отлично четливи изображения и менюта за максимално леко управление. На екрана се изобразява и картината от видеокамерата за следене на движението на заден ход. Системата позволява също провеждането на телефонни разговори и безжичното стрийминг възпроизвеждане на аудиофайлове чрез Bluetooth. Инфоразвлекателната система Navi 950 IntelliLink се предлага серийно с пълна картова навигационна информация, покриваща цяла Eвропа, а обновяването на навигационната информация може лесно да се изтегли и инсталира чрез USB носител.

Преди десетилетие първото поколение на Opel Meriva бе единственото по рода си предложение на автомобилния пазар. Сега в този сегмент се конкурират повече от 20 модела, но Meriva остава извън всяка конкуренция по отношение на ергономията и гъвкавостта. Наред с това, обновеното издание на модела Meriva предлага и значителни допълнителни предимства. Сред тях са промените по отношение на дизайна, новото поколение мощни и екологично чисти дизелови двигатели, преработените трансмисии и новото поколение инфоразвлекателна система IntelliLink. С новата Meriva като част от нашата продуктова офанзива, ние заявяваме ясно желанието си да останем на върха на този автомобилен клас, който създадохме преди десет години – отбеляза изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман.

След поредица от престижни отличи, Meriva бе обявена и за “модела с най-висока степен на клиентско задоволство в сегмента на компактните еднообемни автомобили”, в рамките на ежегодното изследване J.D. Power VOSS в Германия през 2013. Накратко резултатите от това проучване могат да се обобщят в следното – собствениците на Meriva са показали най-висока степен на задоволство сред всички запитани, което е отлично доказателство както за високото равнище на комфорта на возене и технологичните стандарти, така и за отличното качество на изпълнение на малкия еднообемен модел на марката Opel.

Цените на новата Meriva ще бъдат обявени официално преди пазарната й премиера, която за България се очаква в началото на 2014 година.