Начало Автомобили Новият Peugeot 2008 с актуализиран дизайн и пробег до 406 км

Новият Peugeot 2008 с актуализиран дизайн и пробег до 406 км

2826
0

PEUGEOT 2008, бестселъра на пазара в SUV B-сегмента в продължение на повече от три години прави нова крачка напред по отношение на дизайна, технологиите и електрификацията.

  • Повече ALLURE с елегантен характер и забележителен SUV дизайн,
  • Повече EMOTION зад волана с i-Cockpit® 3D, централен 10-инчов екран с висока разделителна способност и отлично поведение на пътя.
  • Повече EXCELLENCE и ефективност с нов електрически двигател, предлагащ до 406 км пробег (WLTP комбиниран цикъл) и нови технологии на борда.

Пуснат на пазара в края на 2019 г. и с произведени близо 700 000 бройки, PEUGEOT 2008 винаги е бил на водещо място по отношение на продажбите в SUV B-сегмента в Европа, като го оглави през 2021 г.

Успехът на този модел се дължи най-вече на E-2008, който е пионер в електрификацията в своя сегмент от 2019 г. с повече от 75 000 произведени бройки. Той представлява 17,4% от продажбите на версиите през 2022 г., което го поставя на върха на европейските продажби на електрическите SUV в сегмент – B.

С новия 2008 PEUGEOT продължава да укрепва своята технологична и котешка идентичност. Един от ключовите елементи е промяната на предната част, която сега носи новия светлинен подпис с 3 нокътя.

Матиас Хосан, директор дизайн на PEUGEOT

 

Клиентите на PEUGEOT 2008 са привлечени преди всичко от неговия изразителен дизайн – елегантен, мощен и здрав. Те оценяват гъвкавостта и пъргавината, което го прави особено подходящ за активни семейства.

Новият PEUGEOT 2008 ще се произвежда в завода във Виго, Испания и ще бъде пуснат в продажба през лятото на 2023 г. в три нива на оборудване – ACTIVE, ALLURE, GT.  Четири двигателя, включително нов 115kW/156bhp изцяло електрически двигател с пробег до 406 км (комбиниран цикъл WLTP) ще бъдат на разположение. Гамата ще бъде разширена през 2024 г. с нова хибридна версия.

Отпред, нов светлинен подпис на PEUGEOT

След новия 508 седан и 508 SW, 2008 е вторият модел, който приема новия светлинен подпис на PEUGEOT. Той се характеризира с три вертикални нокътя, които са интегрирани в черните лъскави елементи на бронята. В GT версията този ефект е допълнително подсилен.

Нова предна част

Новият 2008 се отличава с новата емблема на PEUGEOT. Решетката е по-голяма и се свързва с фаровете, като подсилва характерната визия на автомобила. При версията ACTIVE предната част е украсена с хоризонтална шарка в гланц черен цвят. При версиите ALLURE и GT е налице има вертикална шарка в цвета на каросерията, комбинирана с  тъмни елементи.

Отзад, преработен светлинен подпис

Новите LED задни светлини на всички версии в новия 2008  са съставени от три хоризонтални двойки, фини и елегантни светлинни елементи, които допринасят за визуалното разширяване на силуета на автомобила.

Нови цветове

Модерният Selenium Grey е лансиращият цвят за модел, а новият Okenite White, с богати синкаво-сиви отблясъци, подчертава изтънчеността на новия 2008. Версията GT се предлага с черен покрив като стандарт, а всички версии на модела разполагат с огледала в черен гланц, независимо от избрания цвят на купето.

Налични са общо шест цвята: Selenium Grey, Artense Grey, Okenite White, Black Perla Nera, Elixir Red and Vertigo Blue.

Иновативен дизайн на колелата

Новият PEUGEOT 2008 има нови алуминиеви джанти с експресивен дизайн, по подобие на PEUGEOT 408. Предлагат се няколко размера –  16-инчов „NOMA“ (версия ACTIVE), 17-инча „KARAKOY“ (ALLURE и GT) или 18-инчов „EVISSA“ (опция за GT).

Модернизиран надпис на PEUGEOT

Предните, страничните и задните надписи на новия 2008 са с нов шрифт и в нов цвят Basalt Grey. E-2008 има и ново „E“ обозначение в цвят Dichroic Blue и White.

Нови изискани материи

Всички версии на новия 2008 са с обновени тапицерии на седалките, а вариант с алкантара е наличен като опция за версията GT.

EMOTION: несравнимият PEUGEOT i-Cockpit® е неразделна част от удоволствието от шофирането

Ключов елемент от купето, PEUGEOT i-Cockpit® е една от най-силните характеристики на моделите на марката. С повече от 10 милиона продажби през последното десетилетие, тя е подобрена и модернизирана.

Нов дизайн на цифровия инструментален панел

Идеално разположен на нивото на очите, точно над волана, новият клъстер е цифров за версиите ALLURE и GT. Неговият 10-инчов цифров дисплей е с нов дизайн, а при GT версиите с 3D дисплей.  Във версия, ACTIVE 2008 запазва своя аналогов дизайн на инструменталното табло.

10-инчов централен сензорен екран

Всички версии на 2008 вече се предлагат с 10-инчов централен сензорен екран като стандарт. Чрез него се контролират функциите за управление на радиото и телефона. При версиите ALLURE и GT централният екран е с HD технология. Под него са запазени пиано клавишите за бърз достъп до ключови функции.

Компактният волан в центъра на действието

Компактният волан е характеристика на PEUGEOT i-Cockpit® и подобрява шофирането многократно, предлагайки уникална пъргавина и прецизност на движението. Той е с новата емблема в центъра и в него се намират контролите за мултимедийната система (аудио източници, телефон) както и контрола на звука.

Усъвършенствано интериорно осветление при версията GT

Интериорът на новия 2008 GT има амбиентно осветление, което може да се персонализира в осем различни цвята.

Ново управление на ръчната скоростна кутия

Версиите с шестстепенна ръчна скоростна кутия разполагат с нов лост за смяна на скоростите за подобрена ергономия, а тези с автоматични трансмисии са с  елегантния и  практичен скоростен лост, представен през пролетта на 2022 г.

Контрол на задвижването

Новият PEUGEOT 2008 идва с Grip Control, който осигурява три режима на шофиране: пясък, кал и сняг.

EXCELLENCE: Нов стандарт в електрификацията и свързаността.

Още по-ефективен и с пробег от над 400 км., E-2008 е оборудван с новия двигател от E-208 и E-308. Максималната мощност е увеличена с 15% – от 100 kW/136 к.с до 115 kW/156 к.с., като батерията е увеличена от 50 kWh на 54 kWh. Благодарение на това пробегът вече достига до 406 км в сравнение с 345 км при настоящия модел (WLTP смесен цикъл). Батерията на новия PEUGEOT E-2008 е с гаранция 8 години или 160 000 км.

В новия PEUGEOT E-2008 се предлагат два типа вградени зарядни устройства: стандартно еднофазно зарядно устройство 7,4kW и като опция трифазно зарядно 11 kW. Приблизителните времена за презареждане от 20% до 80% са:

30 минути от станция (100 kW), 4 часа и 40 минути с “Wall Box” (7,4kW) и 11 часа и 10 минути от усилен контакт (3,2 kW).

Ново хибридно задвижване

В началото на 2024 г. новият 2008 ще получи новото 48V HYBRID задвижване, което се състои от бензинов двигател PureTech от ново поколение със 136 к.с., съчетан с нова 6-степенна електрифицирана скоростна кутия с двоен съединител, която включва електрически двигател. Благодарение на батерията, която се презарежда по време на шофиране, тази технология предлага допълнителен въртящ момент при ниски обороти на двигателя и до 15% по-нисък разход на гориво. При градско шофиране хибридният 2008 може да работи през повече от 50% от времето в електрически режим със 100% нулеви емисии.

Гама от двигатели, отговарящи на всички нужди

В допълнение към електрифицираните двигатели, новия 2008 предлага избор на бензинови и дизелови двигатели:

  • PureTech 100: 3-цилиндровият бензинов двигател с работен обем 1,2 литра и 100 к.с., оборудван със система Stop & Start, се комбинира с 6-степенна механична трансмисия.
  • PureTech 130: 3-цилиндров, 1,2-литров бензинов двигател със 130 к.с. и Stop & Start система може да се комбинира с 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8 или 6-степенна ръчна трансмисия.
  • BlueHDi 130 EAT8: 130 к.с., 1,5-литров, 4-цилиндров дизелов двигател със Stop & Start система е комбинирана с 8-степенна автоматична трансмисия  EAT8.

Последно поколение свързани информационни системи PEUGEOT

Новият 2008 вече се предлага със системата PEUGEOT i-Connect®, като стандарт и със системата PEUGEOT i-Connect® Advanced, като опция. И двете се управляват чрез централния 10-инчов сензорен екран с висока разделителна способност, който е лесен за персонализация, с множество преки пътища и отзивчив като смартфон. Бутонът „Начало“ прави връщането в главното меню изключително лесно. В горната част на екрана се визуализира външната температура, информацията за времето, данните за свързаност, и различни известия. Системата PEUGEOT i-Connect® предлага пълна свързаност чрез безжично дублиране на екрана (Apple CarPlay/Android Auto). Технологичното изживяване е още по-пълно с PEUGEOT i Connect® Advanced, оборудван с високопроизводителна свързана навигация TomTom с бежична актуализация.

Повече USB портове

Новите версии 2008 ALLURE и GT вече имат три USB-C порта като стандарт (два отпред, един отзад) и един USB-A порт (отзад).

По-мощно индукционно зарядно за смартфон

Новият 2008 може да бъде оборудван с допълнително 15W безжично зарядно устройство за смартфон (по-рано 5W), стандартно за версия GT.

Камери за помощ при паркиране с висока разделителна способност

Новите предни и задни камери за помощ при паркиране на новия PEUGEOT 2008 вече предлагат изображение с висока разделителна способност. В зависимост от нивото на оборудване, новата предна камера с висока разделителна способност (в съчетание с наблюдение на мъртвите зони) вече се предлага като опция, осигуряваща 360° изображение, ценен помощник при паркиране.

Множество помощни средства за шофиране

В допълнение към новите камери новият 2008 предлага множество системи, които правят шофирането по-безопасно и лесно.

  • Адаптивен круиз контрол с функция Stop and Go с настройка на разстоянието спрямо предния автомобил.
  • Автоматично аварийно спиране с предупреждение за сблъсък: системата разпознава пешеходци и велосипедисти, денем и нощем, от 7 км/ч до 140 км/ч.,
  • Разширено разпознаване и показване на пътни знаци в цифровия инструментален панел: знак стоп, знак за еднопосочно движение, знак забранено изпреварване, знак за край на изпреварването, в допълнение към обичайните знаци, свързани със скоростта,
  • Активно предупреждение за напускане на лентата с корекция на лентата,
  • Предупреждение за внимание на водача, което открива нарушена бдителност при дълги периоди на шофиране и при скорости над 65 км/ч, чрез анализиране на микродвиженията на волана,
  • Мониторинг на „мъртвата зона“,
  • Подобрено сцепление с Grip Control, което осигурява достъп до три режима на шофиране
  • Компактни размери.

Новият 2008 запазва същите външни размери: 4,300 мм дължина, 1,987 мм ширина (с огледалата) и височина 1,550 мм. Обемът на багажника предлага 434 литра.