Начало Автомобили Новият SEAT Leon – претворена в съвременността традиция

Новият SEAT Leon – претворена в съвременността традиция

913
0

Изцяло новият SEAT Leon се появи на бял свят на специална официална премиера. Автомобилът продължава традициите на марката и ги извежда на ново, съвременно ниво.

Ден преди премиерата SEAT показа снимки на автомобила в камуфлаж, вдъхновен от тактика от Първата световна война, наречена Dazzle Camouflage. При нея корабите биват боядисвани в черно, а върху тях са изрисувани бели геометрични фигури. Целта е формата им да е замъглена отдалеч и да обърква врага.

„Историята гласи, че вдъхновението за този камуфлаж е дошло от стила на рисуване, наречен „кубизъм””, разказа експертът по камуфлаж за автомобили Едгар Анеас.

Днес SEAT вече официално представи в централата си в Марторел новия Leon

Компанията е инвестирала повече от 1,1 милиарда евро, за да изведе на пазара автомобили с по-ефективни двигатели, нови нива на свързаност и помощ при шофиране, голяма динамичност и привличаща вниманието естетика. Leon е сред емблематичните за марката модели в цялата й история. Трите му поколения досега имат над 2,2 милиона продажби. Четвъртата генерация е разработена с цел да продължи традициите на бранда и да ги изкачи на следващото ниво по отношение на свързаност, ефективност, динамичност и безопасност.

„SEAT Leon е нашият най-продаван модел и искаме да продължим страхотния му път. Затова SEAT е инвестирала над 1,1 милиарда евро в изцяло новия Leon, главно в разработването на автомобила и в подобрението на производствените мощности“, заяви изпълняващият длъжността президент на компанията Карстен Исенсее.

„2019-та бе рекордна година за компанията. Продали сме повече от 570 000 автомобила – най-големият обем в нашата 70-годишна история. Постигнахме едни от най-добрите производствени цифри досега, тъй като произведохме над 500 000 автомобила в Марторел. Страхотна основа за началото на настоящата 2020 г.“


Изцяло новият Leon комбинира отличителния за SEAT дизайн с увереност, елегантност и спортен дух. Той е проектиран, разработен и произведен в Барселона.

Във варианта 5 врати изцяло новият Leon е дълъг 4,368 мм (+86 мм), широк 1800 мм (-16 мм) и висок 1,456 мм (-3 мм). Междуосието е 2 686 мм, което е с 50 мм повече от третото поколение на модела. Във версия Sportstourer автомобилът е дълъг 4,642 мм (+93 мм), широк е 1800 мм (-16 мм) и е висок 1448 мм (-3 мм). Междуосието е 2686 мм (+50 мм спрямо предходната генерация).

При новия Leon познатата привлекателност от третото поколение е още по-подчертана, с още по-силна индивидуалност

Стилът му се отличава и с подобрена аеродинамика – коефициентът на съпротивление е 8% по-добър.

Новият Leon е и с изцяло обновен интериор. В него са комбинирани функционалност, минимализъм и елегантност. Всичко в купето е проектирано внимателно за увеличаване комфорта на пътуващите.

Главният герой на интериора е централната 10-инчова медийна система. Тя включва разпознаване на жестове, осигуряващи прецизно взаимодействие с пътниците и намаляване на броя на необходимите физически бутони. Функциите, които са по-важни, остават контролирани от по-конвенционалните системи за взаимодействие.

Изцяло новият SEAT Leon съчетава привлекателен дизайн с практичност

Моделът с 5 врати предлага багажник с капацитет от 380 литра (идентичен с предишното поколение). При Sportstourer обемът е 617 литра, с 30 литра повече от предходната генерация.

Този Leon е първият напълно свързан автомобил на марката. В сърцето на системата на Leon стои SEAT Digital Cockpit. Той обединява 10,25” инструментален дисплей и система за информация и развлечения с висока резолюция. Стандартната мултимедийна система може да се похвали с 8,25-инчов екран със съвместимост с аудио смартфон. По-голямата 10-инчова екранна система предлага 3D свързана навигация, естествен гласов контрол, както и разпознаване на жестове за опростяване на взаимодействието с потребителя.

Full Link системата е вратата към свързаността, позволяваща на потребителите да свързват своите мобилни устройства чрез Android Auto или безжичен Apple CarPlay към информационно-развлекателната система на автомобила.

Изцяло новият SEAT Leon е разработен с гама от задвижвания, които включват и три електрифицирани варианта

Новото поколение компактни автомобили се възползват от бензинови (TSI), дизелови (TDI), с природен газ (TGI), mild-hybrid (eTSI) и plug-in hybrid (eHybrid) двигатели.

Предлаганите бензинови мотори са с директно впръскване, турбокомпресори и осигуряват мощност между 66kW/90PS и 140kW/190PS. Те включват 1.0-литрови трицилиндрови TSI (66kW/90PS и 81kW / 110PS), които се използват в SEAT Leon за първи път. По-големите са 1,5-литрови агрегати (96kW/130PS и 110kW/150PS). На върха е 2.0-литровият TSI двигател с мощност 140kW/190PS, свързан с трансмисия с два съединителя.

Дизелът остава важна технология за намаляване на въглеродните емисии, а изцяло новият Leon се възползва от три варианта за дизелови двигатели. Всички те са 2.0-литрови TDI с мощност 85kW/115PS и 110kW/150PS.

Колата има опция за CNG 1,5-литров TGI двигател с мощност 96kW/130PS.

За първи път изцяло новият Leon обхваща и 48V хибридна технология eTSI

Това позволява на компактния автомобил да осигури още по-високи нива на ефективност (1.0 TSI 81kW/110PS и 1.5 TSI 110kW/150PS (и двете предлагани изключително с трансмисията DSG). И тъй като SEAT разширява използването на електрификацията, четвъртото поколение Leon включва и усъвършенстван plug-in hybrid вариант. При него са съчетани 1,4-литров TSI бензинов електромотор, 13kWh литиево-йонна батерия и шестстепенна DSG трансмисия, осигуряващи 150kW/204PS мощност и електрически обхват от около 60 км (WLTP).

Безопасността е в основата на изцяло новия SEAT Leon. Той интегрира някои от най-модерните налични системи в помощ на водача, включително предсказуем адаптивен круиз контрол, аварийна помощ и помощ при пътуване.