Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият въздушен тунел на Макларън е от ключово значение за бъдещето на...

Новият въздушен тунел на Макларън е от ключово значение за бъдещето на тима, смята Кий

1625
0
Карлос Сайнц и Ландо Норис
Карлос Сайнц и Ландо Норис, снимка: Макларън

Новият въздушен тунел на Макларън в Уокинг ще е от ключово значение за бъдещето на тима. Това заяви техническият директор на тима Джеймс Кий. От 10-ина години насам отборът използва тунела на Тойота в Кьолн.

Той обаче вече поостаря, а в Макларън има нужда от най-модерните технологии, за да се върнат в битката за победите и титлите. А именно такива са амбициите на екипа, воден от Зак Браун.

Тази година в Макларън са много по-конкурентни спрямо предишните няколко сезона. Тимът твърдо е на 4-о място при конструкторите. Ако запази тази позиция до края на сезона, то той ще отбележи най-доброто си класиране от 2012 г. насам.

„Този проект за въздушния тунел беше важен, каза Кий. – Когато с Андреас Зайдъл се присъединихме към Макларън, това бе една от задачите, които стояха на дневен ред. Но трябваше да бъде рационализирана и обсъдена. Това и направихме.

Имахме страхотни отношения с Тойота в последните 10 години. Те продължават да ни предоставят много добра услуга. Но този техен тунел е поостарял в сравнение с тези, които използват други отбори. Да имаш модерен въздушен тунел е част от онези малки тайни, които правят разликата.“

Съоръжението на Мерцедес например притежава 2.2-мегаватов мотор, който използва толкова мощ, колкото въздушната турбина генерира. Той завърта карбонова перка, която произвежда вятър със скорост до 80 метра в секунда. А това е по-силен вятър от ураган пета степен.