Начало Тест драйв Новото BMW X6

Новото BMW X6

2997
0
BMW X6
BMW X6

На пазара се появи третото поколение на основателя на сегмента Sports Activity Coupe (SAC) – BMW X6. Новото X6 е с типичните за BMW пропорции, като в сравнение с предходния модел има увеличена с 26 мм дължина. Сега тя е 4935 мм. Колата е с 15 мм по-широка – 2004 мм. Височината обаче е намалена с 6 мм до 1696 мм и тези малки наглед промени подсилват динамичното излъчване на модела. Той, разбира се, е с променен дизайн. Има по-голяма радиаторна решетка, която вече не бих сравнил с бъбрек, а по-скоро с устни, добре оформени от пластичен хирург. Предлага се опция и за осветяването им, което поставя ексклузивен акцент във външното оформление на автомобила. Не бих казал, че бих я избрал, да не кажа по-силни думи. Но в BMW си познават по-добре предпочитанията на клиентите.

Моделът бе представен с тест за медиите у нас с теста до бутиковото езеро „Керкини”, намиращо се в северна Гърция – от южната страна на Беласица. Тръгваме от София, минаваме покрай Кюстендил, живописното дефиле на Струма между с. Невестино и Бобошево.

Много разнообразен маршрут, с всякакви пътища и условия

По време на почти цялото пътуване вали дъжд. Колата се поизкаля, слизането и качването се превърнаха в проблем. Моделът е висок и трябва да се стъпи на прага, който обаче не е достатъчно широк. Така събралата се по него кал се оказва върху панталона ми. Друг изненадващ за мене факт е, че при отваряне на задния капак, се изсипва вода в багажника.

Вътре, очаквано, е изключително комфортно. Интериорът е модерен, спортен и луксозен. Серийно оборудваните с кожена тапицерия многофункционални седалки са меки и удобни, разполагат с масажна функция. Кокпитът е с ново разположение и оформление на елементите за управление. Наслаждавам се на впечатляващ звук от озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond+ 3D Surround Sound.

Колата е спортна и динамична, но не е лишена от практичност. Облегалките на задните седалки серийно са разделени и сгъваеми в съотношение 40:20:40. По този начин вместимостта на багажника се увеличава от 580 до 1530 литра.

Тестовият ни автомобил е с редови шестцилиндров дизелов двигател с четири турбокомпресора и мощност 400 к.с.

Разполага с въртящ момент от 700 Nm и страхотно ускорение – 5,2 сек от 0 до 100 км. Динамиката е наистина изключителна. Благодарение на серийната при M-моделите М-спортна изпускателна система, има и емоционално и неподражаемо акустично усещане за движението. В съчетание с осемстепенна трансмисия Steptronic и интелигентното задвижване на четирите колела, колата е и много прецизна на пътя. Чувствам се сигурно, въпреки по-високата позиция в един SAV. Не се изискват никакви специални умения за шофиране, защото BMW Intelligent Personal Assistant подпомага водача, а най-новото поколение на системата BMW xDrive прецизно и бързо осигурява гъвкаво и съобразено със ситуацията на пътя разпределение на мощността между предните и задните колела. Всичко става бързо и неусетно зад волана.

Така въпреки лошото време просто си следвам навигацията и не изпитвам и за миг дискомфорт. Пред очите е голям хед-ъп дисплей с чудесна информация. А с включени всички асистиращи системи, колата сама следва пътя – завива, намалява скоростта, ускорява, ако се наложи спира аварийно. Заслужава си да се спомене и иновативният Асистент за движение на заден ход. Той подпомага водача при излизане от паркоместа и маневриране в тесни пространства.

Базовата цена за BMW X6 M50d (модела, който карам) е 186 000 лв.

Ако се добавят още няколко екстри, цената бързо надминава 200 000 лв. Може да разгледате конфигуратора на сайта на марката. Там ще забележите, че предлаганата при въвеждането на пазара на новото X6 гама двигатели включва два бензинови и два дизелови агрегата от най-ново поколение. Сред тях са:

  • BMW X6 M50i с новоразработения V8 бензинов двигател с мощност 530 к.с.;
  • BMW X6 M50d с редовия шестцилиндров дизелов двигател с четири турбокомпресора и мощност 400 к.с. (който тествах);
  • BMW X6 xDrive40с с редови шестцилиндров бензинов двигател с мощност 340 к.с. и
  • BMW X6 xDrive30d с редови шестцилиндров дизелов двигател със 195 кВт/265 к.с.

Ако имате достатъчно пари и искате да привлечете погледите, непременно трябва да обмислите възможността да притежавате екстравагантното BMW X6. С неговите мощни пропорции и експанзивен дизайн винаги ще изпъквате сред останалите.