Начало Автомобили Новото MINI с 5 врати предлага допълнителни възможности

Новото MINI с 5 врати предлага допълнителни възможности

106
0
Mini,MINI 5 врати

Няколко месеца след въвеждането на пазара на новото MINI британската премиум марка разширява гамата си от модели с напълно нов вариант на каросерията. MINI 5 врати комбинира типичната за бранда радост от шофирането, неподражаемото излъчване и всеобхватно модернизираната продуктова субстанция на новото поколение на модела с допълнителни възможности, които са резултат от увеличеното предлагане на място.

С тази кола британският бранд за първи път навлиза в сегмента на малките автомобили с модел с 5 врати. В сравнение с новото MINI междуосието е увеличено със 72 мм. Това позволява разполагането на 3 седалки отзад и повече място за краката, 15 мм повече място над главите и 61 мм по-голяма широчина на нивото на лактите. Багажникът е с увеличена до 278 литра вместимост (с 67 л по-голям спрямо модела с 3 врати). Колата е с най-добри показатели в премиум сегмента на малките автомобили по отношение на мястото за краката, над главите и вместимостта на багажника. Облегалката на задната седалка е разделена на две и се сгъва в съотношение 60:40.

MINI с 5 врати е със специфична за модела интерпретация на еволюционно модернизирания външен дизайн. Каросерията е спортно издължена благодарение на увеличената със 161 мм спрямо новото MINI дължина от 3982 мм (MINI Cooper S 5 врати и MINI Cooper SD 5 врати: 4 005 мм) при същата широчина и увеличена с 11 мм височина. Запазени са характерни дизайнерски елементи като шестоъгълна радиаторна решетка, фарове и задни светлини с широка хромирана рамка, елементът на страничните мигачи (side scuttle) и черната рамка на каросерията.

Новото MINI 5 врати се въвежда на пазара с четири варианта на двигателите (среден разход на гориво: 5,9 – 3,6 л/100 км; CO2 емисии: 136 – 95 г/км) – по два бензинови и два дизелови двигателя от най-ново поколение с технология MINI TwinPower Turbo. MINI Cooper 5 врати е с трицилиндров бензинов мотор със 100 кВт/136 к.с., MINI Cooper S 5 врати – с четирицилиндров бензинов мотор със 141 кВт/192 к.с., както и MINI Cooper D 5 врати – с трицилиндров дизелов двигател (85 кВт/116 к.с.) и MINI Cooper SD 5 врати с представения за пръв път нов четирицилиндров дизелов двигател със 125 кВт/170 к.с. Оборудвани са серийно с 6-степенна механична скоростна кутия. Опционални са 6-степенна трансмисия Steptronic респективно Steptronic Sport.

Типичното за MINI Gokart-усещане се постига чрез специфични за модела настройки на всеобхватно модернизираното окачване с пружинна стойка отпред и многораменна конструкция отзад. Автомобилът е с максимална пъргавина благодарение на оптимизираното тегло при висока здравина. Моделът е с електромеханично сервоуправление със серийна функция Servotronic; сериен динамичен контрол на стабилността (DSC) включително динамичен контрол на сцеплението (DTC) и електронен блокаж на диференциала (EDLC). Специфични за колата са настройките на пружините и амортисьорите, динамичният контрол на амортисьорите е опция. Серийното оборудване е с алуминиеви джанти с размер 15 инча (MINI Cooper 5 врати, MINI Cooper D 5 врати) респективно 16 инча (MINI Cooper S 5 врати, MINI Cooper SD 5 врати). Опционално се предлагат джанти с размер до 18 инча.

Приложена е нова концепция на индикаторите и управлението: комбиниран уред на кормилната колана със скоростомер и оборотомер, цветен дисплей за съобщения и нивото на горивото в резервоара, централен уред с нови възможности за индикации и различни цветови комбинации чрез LED-светлинен пръстен за визуална обратна връзка при управлението на множество функции, серийно с четириредов TFT-дисплей респективно опционален цветен дисплей с диагонал до 8,8 инча. Управлението на навигационните, развлекателните, телефонните и автомобилните функции става чрез MINI контролер на средната конзола със съответните съобщения на бордния монитор; бутон Старт/Стоп в центъра на лайстната с Toogle превключватели на средната конзола, активиращ се без поставяне на ключа; има бутони за стъклоповдигачите на тапицериите на вратите.

Моделът е с голямо разнообразие от асистиращи системи: MINI Head-Up дисплей, асистент при паркиране, камера за обратно виждане, както и Driving Assistant включително работещ с камера активен автопилот, предупреждение при опасност от сблъсък и предупреждение за пешеходци със спирачна функция, асистент за дългите светлини и разпознаване на пътни знаци. Разполага с уникална In-Car-Infotainment-програма на MINI Connected; Emergency Call и MINI Teleservices могат да се ползват с монтираната в автомобила SIM-карта; голямо разнообразие от функции и постоянни възможности за разширение чрез приложения и интеграция в автомобила чрез смартфон; ексклузивни за MINI функции като Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement и MINIMALISM Analyser; MINI Connected XL Journey Mate с Real Time Traffic Information; Online-връзката позволява ползването на социалните мрежи като Facebook, Twitter, foursquare и Glympse, получаването на RSS Newsfeeds, както и на Entertainment-услуги като AUPEO!, Stitcher, Deezer, Audible, Napster/Rhapsody и TuneIn.