Начало Автомобили Новото поколение двигатели 1.6 SIDI Turbo вече задвижва Opel Astra

Новото поколение двигатели 1.6 SIDI Turbo вече задвижва Opel Astra

230
0

Напълно новият бензинов двигател 1.6 SIDI (Spark Ignition Direct Injection) Turbo вече се предлага за трите версии на бестселъра на Opel Astra. Моторът с мощност от 125 кВт/170 к.с. и директно впръскване повежда офанзивата от задвижващи агрегати и позиционира моделите хечбек, седан и комбито Sports Tourer на Astra в авангарда на своите сегменти благодарение на изключителната стойност на въртящия момент в ниски оборотни режими и балансираната работа.

Двигателят от ново поколение увенчава гамата от бензинови агрегати в семейството на Astra и заменя предишния 1.6 Turbo. Той разполага с изключителен въртящ момент до 280 Нм (с 50 Нм повече от този на предшественика), който е налице от едва 1650 об/мин. Моторът не просто превъзхожда предшественика си: на практика агрегатът разполага с 12% по-висок въртящ момент от този на най-близките конкуренти в компактния клас с мощност в диапазона 150 – 180 к.с., като това се отнася и за германските премиум марки.

Разходът на гориво, базиран на тестовия цикъл NEDC (New European Driving Cycle) е едва 5,9 литра/100 км (за хечбек и седан версиите). Новите модели на Astra задвижвани от 1.6 SIDI Turbo изразходват с до 14% по-малко бензин от своите предшественици. Усъвършенстваните трансмисии също играят роля в осигуряване на по-нисък разход на гориво, както и комфорт и динамика. Astra с пет врати, седан и Sports Tourer 1.6 SIDI Turbo са оборудвани с новото поколение шестстепенни механични предавателни кутии, характеризиращи се с високо ниво на комфорт на превключването и значително намалено триене. Новата шестстепенна автоматична трансмисия също може да бъде съчетана с новия двигател 1.6 SIDI Turbo в моделите на Astra. Тя включва функция Active Select за осигуряване на механично превключване за по-спортно преживяване зад волана.

Astra 1.6 SIDI Turbo хечбек вече може да бъде поръчана, с цени стартиращи от 37 845 лева (с ДДС за България) и 40 290 лева за подобно ниво на оборудване на Astra Sports Tourer. Astra седан с двигател 1.6 SIDI Turbo ще бъде на разположение на клиентите тази есен.

Astra хечбек, седан и Sports Tourer 1.6 SIDI Turbo впечатляват с високо ниво на въртящия момент от до 280 Нм в диапазона от 1650 до 4250 об/мин. Напълно новият двигател съчетава отлично ниво на балансираност и равномерно нарастване на мощността, съчетани с нисък разход на гориво. Нарастването на въртящия момент спрямо този на предшественика достига 22%, а снижаването на разхода на гориво и емисиите на въглероден двуокис е с до 14%, с което се намалява вредното влияние върху околната среда и върху портфейла на собственика.

Новият бензинов двигател 1.6 SIDI Turbo дава началото на голямата офанзива на Opel в областта на задвижващите агрегати. До 2016 г. производителят ще въведе три напълно нови двигателни семейства и като цяло 13 нови двигателя.

Същевременно с това ще започне производството на множество нови трансмисии в рамките на същия период от време. В резултат от това Opel ще поднови 80 процента от гамата си от двигатели в рамките на следващите четири години.