Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Няма опасност за провеждането на състезанието в Абу Даби

Няма опасност за провеждането на състезанието в Абу Даби

21545
0
Гран при на Абу Даби, Абу Даби, Яс Марина
снимка: Алфа Ромео

Няма опасност за провеждането на състезанието в Абу Даби. Това заявиха от F1. Световният шампионат гарантира, че събитието на пистата „Яс Марина“ ще се състои безпроблемно, въпреки напрежението в Близкия изток.

Опасенията за безопасното провеждане на Гран при на Абу Даби се появиха заради продължаващия военен конфликт между Израел и Хамас. Това доведе до слухове, че събитието, насрочено за последния уикенд на ноември, може да бъде отменено.

Миналата седмица Министерството на външните работи на Обединеното кралство актуализира препоръките си за пътуване в Обединените арабски емирства. Институцията заяви, че „е много вероятно терористи да се опитат да извършат нападения в ОАЕ. Нападенията могат да бъдат включително на места, посещавани от много чужденци.“ Тук се включва и пистата „Яс Марина“, която се намира в столицата на страната Абу Даби.

„Съществува вероятност от увеличаване на заплахата срещу западните интереси, включително срещу граждани на Обединеното кралство“, се казва в изявление на Министерството.

Решението на МВнР на Великобритания създаде опасения относно безопасното протичане на състезанието в Абу Даби. Това обаче отразява подобно ниво на загриженост, което МВнР изрази през последните години по отношение на Гран при на Бахрейн. Събитието на пистата Сахир също се намира в Близкия изток и е много близо до Абу Даби и Саудитска Арабия

В доклада на Министерството се описват подробно случаите на ракетни нападения и нападения с дронове в ОАЕ от Йемен през 2022 г. Тук се включват атаки от страна на терористичната организация „Хути“ срещу граждански обекти в Абу Даби, както и прехващане на други балистични ракети от силите за противовъздушна отбрана на ОАЕ. Има немалка вероятност нападенията от страна на йеменската групировка да продължат.

Представители на отборите от F1 са били подробно запознати с позицията на МВнР на Обединеното кралство и са били уведомени относно позицията на световния шампионат. Разбира се, че за момента няма причини, които да доведат до отмяната на Гран при на Абу Даби.

Това изобщо не е първият случай, в който провеждането на стартове от F1 в Близкия изток е под въпрос. През 2011 г. спортът отмени надпреварата в Бахрейн заради масовите протести в островната държава, известни като „арабската пролет“.

Миналогодишното издание на Гран при на Саудитска Арабия също бе на път да бъде отменено заради ракетни удари срещу рафинерия на Aramco, разположена недалеч от пистата в Джеда. В крайна сметка събитието се състоя безпроблемно, въпреки загрижеността на пилотите и отборите.