Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи: Автомобилите са ръбати заради правилата

Нюи: Автомобилите са ръбати заради правилата

34
0
Ейдриан Нюи

Топконструкторът на шампионските болиди на Ред Бул Ейдриан Нюи сподели днес на пистата Херес, че странните форми на носовете и болидите са следствие от изискванията на правилата, а не на някакъв стремеж за постигане на техническо предимство.

С лека усмивка той каза, че още не е видял колите на съперниците. Бил така зает с хората от Рено, че не му останало време. Затова, не би искал да коментира решения в  техните коли, но намира някои за доста грозни.

За носа на новия Ред Бул той е избрал много фина форма от корабостроенето или по-скоро любимите му яхти, като каза, че разчита това да е вярното решение.

Нюи избегна въпроса дали след четири титли при конструкторите и пилотите тимът не се чувства в по-неизгодна позиция с промяната на правилата. Той отбеляза, че правилата периодично се променят и са едни и същи за всички.

Англичанинът не скри разочарованието си, че със сигурност изгорелите газове няма да играят същата роля както преди при създаването на сили на притискане, но бе категоричен, че със сигурност ще има други възможности и области, в които да се работи и да се търси предимство.

Предното крило например, сега е много по-малко, един елемент, който ще се развива много – обясни геният на аеродинамиката и поясни: – От него зависи целият поток въздух назад и е особено важно как ще се оформят страните му, така че да се изтегля въздуха около предните колела, след това и всичко останало.

Електрониката и нейното управление според Нюи обаче ще са най-голямото предизвикателство в новите болиди.

Турбото и повечето останали компоненти са малко или повече познати. Голямото предизвикателство е електрониката, кръстосването на няколко науки – обясни конструкторът в претъпкания с хора моторхоум на тима си.

Според англичанина никой не би могъл да бъде определен в момента като фаворит, защото има толкова много промени, а в първите състезания със сигурност издръжливостта, а не бързината, може да се окаже решаваща.

Пак леко усмихнат, Нюи директно отрече възможността носът на Ред Бул RB10 да се промени в стила на новия Лотус.