Начало Рали Нювил поведе в рали Мексико

Нювил поведе в рали Мексико

443
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил, снимка: Хюндай

Тиери Нювил с Хюндай i20 поведе в рали Мексико, 3-и кръг от WRC шампионата. Белгиецът бе най-бърз в първите 2 кратки отсечки от надпреварата, след които има минимален аванс от 1.1 сек пред Елфин Еванс с Тойота Ярис. Последният постигна най-добро време в шейкдауна.

И двете времеви изпитания се състояха в преминаване на 910 метровия градски етап по улиците на Гуанахуато пред многобройните местни фенове. При първото си минаване Нювил постигна време 59.1 сек, а при второто слезе до 57.5 сек.

„Винаги съм бил бърз в тази отсечка, каза Нювил. – Знам, че всяка десета от секундата ще има значение този уикенд. Затова се опитах да натискам от първия километър.

Това са единствените етапи, на които ще имаме сравнително близки условия за всички пилоти. Затова се опитахме да спечелим поне секунда или две. Ако все пак има още такива отсечки в хода на ралито, ще бъде по-добре за нас.“

Шампионът От Танак с Хюндай заема 3-ата позиция, като естонецът е на 1.9 сек от Нювил. Челната петица допълват Теему Сунинен с Форд Фиеста и Дани Сордо с Хюндай. Шесткратният шампион Себастиан Ожие с Тойота е 6-и.

Гас Грийнсмит от М-Спорт с Форд Фиеста и неговият съотборник Есапека Лапи се удариха леко в стената при първото преминаване на етапа, като се разминаха без сериозни повреди.