Начало WRC News Нювил с минимален аванс спрямо Ожие в петъчния ден на рали Акрополис

Нювил с минимален аванс спрямо Ожие в петъчния ден на рали Акрополис

482
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил заема първата позиция след края на днешния ден на рали Акрополис. Пилотът на Хюндай има аванс от 2.8 сек. спрямо Себастиен Ожие с Тойота. Трети на повече от 25 сек. от Нювил е Кале Рованпера също с Тойота.

Рали Акрополис е десети кръг за сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда на територията на Гърция. Днес се проведоха общо шест специални етапа по тежките чакълени пътища около Ламия

Нювил изпревари вчерашния лидер на рали Акрополис Кале Рованпера. Белгиецът премина най-бързо през откриващия етап за деня в Лутраки и натрупа 7.4 сек. преднина пред Ожие в последния етап в Елатия. За нещастие, Нювил загуби голяма част от аванса си. Състезателят на Хюндай получи механичен проблем, за който се предполагаше, че е свързан със скоростната кутия. Това го възпрепятства по време на последния етап за петъчния ден.

„Задният диференциал се хлъзгаше през цялото време. Затова не можех да подавам пълна газ на първа, втора и трета предавка“, обясни Нювил. „Непрекъснато губех време и не можех да завъртя автомобила, така че се борех много.“

„Беше напрегнато, също и защото това беше труден етап. Още от първия километър чух шума от задния диференциал и се притеснявах, че няма да мога да стигна до края, но в крайна сметка успях. “

Второто място е заето от Ожие. Французинът спечели един етап във втория ден на рали Акрополис и е много близо до Нювил. Трети е Кале Рованпера. Действащият световен шампион имаше тежката задача да открива пътя. Рованпера спечели една отсечка, но имаше проблеми заради ронещи се камъни. Понастоящем той изостава с 25.5 сек. от лидера Нювил.

Четвъртото място е заето от Елфин Еванс. Британецът изостава с 31 сек. от Нювил и 5.5 сек. от Рованпера. Плътно зад Еванс е Есапека Лапи. Пилотът на Хюндай имаше леки технически проблеми, заради които бе принуден да намали малко темпото.

Шести и седми след края на петъчния ден на рали Акрополис са Такамото Кацута (Тойота) и Дани Сордо (Хюндай). Топ 10 допълват Николай Грязин (Шкода), От Танак (М-Спорт Форд) и Йоан Росел със Ситроен.

Танак излезе от зоната за поставяне на гуми в средната част на отсечката с 22 минути закъснение след отстраняване на техническа повреда и получи наказание от 3 мин. и 40 сек. Той съобщи, че проблемът е сходен с този, който изхвърли от състезанието съотборникът му Пиер-Луи Лубе. Французинът се оттегли преди първия същински на рали Акрополис. Танак все пак можеше да извлече поне някои позитиви от деня, тъй като спечели два етапа.