Начало WRC News Нювил с първа победа за WRC 2021 – триумфира у дома в...

Нювил с първа победа за WRC 2021 – триумфира у дома в Белгия

546
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил спечели домашното си рали Белгия. Класиката Ипр за първи път стана част от световния шампионат и белгийският пилот показа колко добре познава характера на състезанието, в което мнозина допуснаха грешки. Това бе първа победа за Нювил този сезон. Втори, на 24,5 сек от него бе Крейг Брийн. Трети завърши Кале Рованпера (Тойота).

И през последния ден от осмия кръг от WRC за сезон 2021 Нювил продължи по същия начин, по който кара през цялата надпревара – внимателно, контролирайки темпото и без да поема излишни рискове. Той приключи съботата с аванс от 10,1 сек пред съекипника си в Хюндай Крейг Брийн. Грешка на ирландеца, който в началото на деня излетя от пътя и дори претърпя лек удар, доведе до увеличаване на разликата. До края на състезанието тя достигна 30,7 сек.

„Напрежението беше голямо, но колата бе перфектна. Страхотно е да взема този успех“, каза Нювил

Всички съставки за силно представяне са налице“, заяви Брийн след втория си пореден подиум. „За мен е привилегия да се състезавам за Хюндай.“

Рованпера се справи чудесно в надпреварата, която досега бе непозната за него и логично бе доволен. Той бе на 43,1 сек зад Нювил.

„Чувствам се доста добре. Пред нас са само двамата пилоти, които практически са израснали на това рали. Направихме страхотна битка“, коментира веднага след финала финландецът.


Танак бе най-бърз през целия неделен ден, включително и в пауърстейджа. Останалите бонус точки си разпределиха Себастиен Ожие, Нювил, Рованпера и Еванс.

4 кръга преди края на сезон 2021 начело в генералното класиране е Ожие със 162 точки. Следват Елфин Еванс и Нювил с по 124. Четвърти е Рованпера (99). При отборите води Тойота с 348 пред Хюндай (307), М-Спорт (135).