Начало Рали Нювил с последен шанс за 2012 г. да стигне подиума във WRC

Нювил с последен шанс за 2012 г. да стигне подиума във WRC

19
0
Тиери Нювил

Тиери Нювил се надяваше да стигне до почетната стълбичка в световния рали шампионат през 2012 г. и има още един шанс да опита да го стори – в предстоящото този уикенд състезание в Испания. Досега най-добрият му резултат е четвърто място. Белгиецът ще е и с нов съотборник този уикенд – Ханс Вайс младши.

Целта ми бе да де боря за място на подиума до финала на шампионата – тя остава същата и за Каталуния – заяви Нювил преди надпреварата. – Вече познавам тази надпревара. Състезавах се там през 2009 г. с C2-R2 MAX. Тогава ралито бе изцяло на асфалт, но все пак имам известен опит по тези пътища. Определено харесах отсечките – настилката не се цапа прекалено много при преминаването на автомобилите. С добри бележки и перфектно балансиран автомобил е истинско удоволствие да се състезаваш там!

Белгиецът харесва на теория идеята да се надбягва на два различни типа настилка в рамките на едно рали.

Наясно съм обаче, че може да не съм чак толкова бърз на чакъл. Надявам се да не загубя твърде много време през първия ден. Затова ще ми е нужно добро класиране в квалификацията и да избера хубава стартова позиция за петъка. Най-важното нещо, което трябва да помня, е, че има над 400 състезателни километра – състезанието ще е много дълго и трябва да внимавам да не си навлека неприятности. Знам, че това рали е важно с оглед на бъдещето ми. Да завърша сезона на ниво определено ще увеличи шансовете ми да се състезавам и догодина, а аз искам точно това – допълни Тиери.

25-годишният Вайс има 26 WRC ралита в кариерата си след три сезона в J-WRC. Холандецът е карал четири пъти в Испания и пази добри спомени от надпреварата, особено от тази през 2009 т., когато печели първата си J-WRC победа.

Този сезон участвах в южноафриканския шампионат. Годината ни не бе лека, но бе фантастично да опознаем нови хора и страни, да натрупам още опит. Сега се вълнувам много, че имам тази възможност, която ще ми даде шанс да карам най-добрия автомобил в първенството. Вече имах възможност да управлявам DS3 WRC на тестове, но въпреки това няма да съм на 100% от възможностите си в Каталуния. Трудно е да определям цели, но се надявам да стигна до финала без особени грешки – добави пилотът.