Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Опитахме всичко по силите си, коментира Фетел

Опитахме всичко по силите си, коментира Фетел

45
0

Себастиан Фетел заяви след Гран при на Китай, че заедно с тима му Ферари са сторили всичко възможно в борбата с Мерцедес на пистата в Шанхай.

Той завърши трети в състезанието, изпреварен от Люис Хамилтън и Нико Розберг, докато съотборникът му Кими Райконен се класира четвърти.

„Смятам, че опитахме всичко по силите си, но не мисля, че състезанието можеше да се направи с един или три питстопа – и двата варианта бяха по-бавни”, заяви Фетел. „Според мен се постарахме да сме колкото се може по-агресивни. Аз пробвах да съм много агресивен. Не бях сигурен дали трябва да опитваме (да направим) 27 обиколки с твърдите гуми, но се налагаше, предполагам, да притиснем Нико. Заради това последната серия бе наистина дълга и в крайна сметка се стигна съвсем естествено до проблеми с гумите. Кими остана на пистата малко по-дълго и след това бе малко по-бърз в края на стинта. Опитахме всичко възможно днес и смятам, че битката бе много близка, особено при първия питстоп. Не очаквах толкова малка разлика. Вероятно трябваше да натисна повече в тура след излизането, но тук е сложно да правиш подобни преценки, тъй като трябва да се грижиш за гумите си. Нико бе с нов софт (във втория стинт). Ние опитахме да спестим един комплект вчера, но те също го сториха. Бях на секунда и половина, след питстопа отидох на 1,8-2 секунди. Опитах да се доближа достатъчно, за да използвам DRS, но не успях.”

Фетел не бе притеснен в края на надпреварата при излизането на колата за сигурност и заяви, че според него е контролирал темпото спрямо съотборника си, който в последните обиколки постепенно го настигаше.

„Като цяло смятам, че бе добро състезание за нас. Поне в началото оказахме известен натиск върху Мерцедес. В крайна сметка те бяха твърде бързи и избягаха напред. Нико направи поредица наистина много бързи обиколки, докато ние не можахме. Радвам се, че сме значително по-близо в сравнение със ситуацията отпреди четири седмици. Ако продължаваме в същия дух, то неминуемо ще стигнем до момента, когато ще можем да се борим с тези момчета. Очаквам го с нетърпение…”, каза още четирикратният световен шампион.

Кими пък заяви, че е имал шанс да се бори за подиум до появата на сейфти кара. Той задмина двата Уилямс-а след старта, след което през цялата надпревара гонеше Фетел.

„Потеглих наистина добре и изпреварих Уилямс-ите в първите два завоя. След това състезанието ми беше общо-взето със Себастиан. Автомобилът ми беше доста добър. За първи път тази година нямаше повреда по някоя част! (Преди появата на сейфти кара) настигах Себастиан и можех поне да пробвам, но било каквото било. За тима не е добре да бъдем победени от Мерцедес, но смятам, че трябва да сме реалисти и да видим къде сме сега в сравнение с това къде бяхме в началото на миналата година. Знаем какво правим и ако продължим да работим по същия начин, съм сигурен, че ще се справим”, каза Райконен.

Финландецът призна, че четвъртото му място в голяма степен бе възможният максимум след грешката в квалификацията. Той повтори, че трябва да подобри представянето си в събота, тъй като по-силно класиране на грида увеличава възможностите му за надпреварите.