Начало Рали Ожие очаква двубоя с Льоб, Латвала иска да се бори за титлата

Ожие очаква двубоя с Льоб, Латвала иска да се бори за титлата

40
0

Екипажите на Фолксваген започват след ден битката в новия световен рали шампионат с легендарната надпревара в Монте Карло. Двукратните носители на WRC короната Себастиен Ожие и Жулиен Инграсиа ще се изправят срещу старите си съперници Себастиен Льоб/Даниел Елена. Яри-Мати Латвала и Мика Антила възнамеряват да се борят за титлата през 2015 г. Андреас Микелсен и Ола Флоен пък ще продължат да трупат опит.

Второто поколение Поло R WRC, с което Ожие и Латвала ще стартират битката, бе представено преди броени дни. В него 75% от компонентите на шасито са ревизирани, много от тях са модифицирани. Двигателят е преработен и сега е по-лек и по-мощен. Пилотите освен това ще сменят предавки с планки на волана.

– Нямаме търпение да видим как новият автомобил ще се представи в Монте Карло – коментира спортният директор Йост Капито. – Предшественикът му спечели първата си скоростна отсечка, а след това взе победата в едва втори си старт. Това вдига сериозно летвата, но сме убедени, че новото Поло ще продължи успехите на предишната версия.

Надпреварата се състои от 15 етапа (355,48 състезателни километра). В четвъртък ще има две вечерни отсечки, а останалите дни са изпълнени с легендарни дистанции като Систерон, Кол дьо Турини и т.н.

Ожие ще се изправи стария си съперник и съименник Льоб. Деветкратният WRC шампион има 7 победи в Монте Карло, по-малкият Себастиен – две (едната в IRC) и очакванията са за вълнуващ двубой.

– Почивката ми се отрази прекрасно. При завръщането си на трасе нямам търпение да се кача отново в колата и да продължа от там, докъдето стигнах през 2014 г. – с възможно най-много успехи – сподели Ожие. – За мен рали Монте Карло е идеалният старт за нов сезон. Областта около Гап е моят дом. Там съм роден и израснал. Феновете ми го знаят и подкрепата е невероятна – пилотът я вижда най-вече в сервизния парк и между етапите. А тези хора ме подкрепяха, още докато се състезавах в национални ралита. Другото важно нещо е дуелът с Льоб. Определено ще е вълнуващо състезание за зрителите.

Латвала каза, че новото Поло R WRC е по-бързо от миналогодишния автомобил. Той отбеляза не само промените в колата, но и тези в стартиращия ред, като според него надпреварите ще станат по-тактически.

– Лично аз гледам към титлата през 2015 г. – продължи Яри-Мати. – Това е най-голямата ми мечта. Искам да съм шампион в края на сезона. А целта ми за Монте Карло ще е място в топ 4. Такова класиране би било успех за мен, тъй като състезанието е сложно и досега не съм се класирал по-напред от пето място. Определено няма да рискувам всичко в опит да спечеля. Честно казано, винаги съм щастлив да оцелея в това рали.

Микелсен стартира сезона с миналогодишната кола – той ще получи новата за рали Португалия. Междувременно основната му цел за първия кръг от новия шампионат ще е да продължи да трупа опит:

– Фактът, че живея в Монако, няма да е кой знае какво предимство, тъй като не познавам особено добре планините. Условията са много променливи, така че всичко по-добро от седмо място (миналогодишният му резултат – б.р.) ще е успех за мен. Основната цел ще е да финиширам в точките и да съм положително настроен за Швеция. Това би било добра основа за началото на сезона. Иска ми се да запазя третото си място (в шампионата) от миналата година и може би да предизвиквам по-често съотборниците си.