Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Оцеляването на Мейнър Маруся щеше да е невъзможно без точките на Бианки,...

Оцеляването на Мейнър Маруся щеше да е невъзможно без точките на Бианки, заяви Буут

35
0
Жул Бианки

Мейнър Маруся нямаше да се възроди без деветото място на Жул Бианки в Гран при на Монако през 2014 г., заяви шефът на тима Джон Буут.

Отборът се оказа в състояние на търговска несъстоятелност към края на миналия сезон. След това бяха преодолени поредица препятствия, за да се върне във Формула 1. Тимът така и не стигна до стартовата решетка в първия старт за сезона в Австралия. ФИА дори проведе разследване за причините, поради които нито единият болид на Мейнър Маруся не стъпи на трасе. Стюардите постановиха, че са удовлетворени от даденото обяснение за разлика от Бърни Екълстоун, според когото екипът изобщо нямал намерение да стига до писта и появата му в Мелбърн била театър.

Буут бе категоричен, че двете точки на Бианки са били жизненоважни при преговорите за спасяване на отбора.

„Без него (Бианки), без тези две точки, които спечелихме в Монако миналата година, нямаше да сме тук. В крайна сметка точно те убедиха новите инвеститори в потенциала на отбора”, обясни Буут пред френското издание Ото Ебдо. „Да се върнем в спорта е нашият начин да кажем на Жул, че състезанието не е приключило, докато не бъде показан карираният флаг. Не знам дали присъствието ни на писта помага по някакъв начин на родителите му, но се надявам да е така, колкото и незначителна и маловажна да е тази подкрепа. Оцеляхме след ужасни моменти и не се съмнявам, че Жул също ще успее.”

Бианки катастрофира по време на миналогодишната Гран при на Япония. Той все още е в кома.