Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено предложили Будковски да поеме новия си пост през април 2018...

От Рено предложили Будковски да поеме новия си пост през април 2018 г.

59
0
Кевин Абринг

Тимът на Рено е предложил Марчин Будковски да заеме новия си пост във френския екип през април следващата година. Така на практика се удвоява периодът, в който полският специалист не би работил в отбор от Формула 1, след като доскоро бе сред висшия технически състав на ФИА.

Присъединяването на Будковски бе официално потвърдено днес. Още при появата на информацията за това, че е привлечен от Рено обаче, редица други екипи изразиха недоволство и притеснение от краткия междинен период. Кристиан Хорнер заяви още в Малайзия, че три месеца пауза до заемането на нов пост в противников отбор е напълно недопустимо. Това бе основното притеснение и на Тото Волф. Отборите им – Ред Бул и Мерцедес – заедно с Ферари, Макларън, Уилямс и Форс Индия изпратиха писмо по този въпрос до президента на ФИА Жан Тод и главния изпълнителен директор на F1 Чейс Кери. Ситуацията щяла да се разглежда и на следващото заседание на стратегическата група за Формула 1.

Цялото напрежение обаче може да се уталожи, след като управляващият директор на Рено Спорт Сирил Абитебул обясни, че френският тим води разговори с федерацията за отлагане встъпването в длъжност на Будковски.

„От чисто договорна гледна точка той ще е на разположение още в началото на следващата година, но ние провеждаме конструктивен диалог с ФИА. Вярвам, че сме близо до споразумение за дата на заемане на поста, която ще е по-приемлива за всички”, обясни Абитебул. „Мисля, че се обсъжда началото на април, което на практика означава удвояване на междинния период. Все още нищо не е потвърдено, но сме напълно готови да изпълним това условие.”

Управляващият директор на Рено Спорт обясни също така, че Будковски постъпва на длъжност, която не е толкова свързана с техническата работа в екипа.

„Марчин ще заеме висш пост в тима, което според мен е страхотно развитие на кариерата му. Ние все още изграждаме структурата на отбора си. Опитахме нещо с Фред Васьор, което за съжаление не се получи и сега той работи в Заубер. Но при нас остана незаета позиция, а на нея ни бе нужен човек, просто защото има много работа. На мен ми е необходима помощ, при това от човек, на когото мога да се доверя – той ще се труди заедно с мен най-вече по развитието на екипа в Енстън”, допълни Абитебул.

Будковски ще е базиран именно в Енстън и ще отговаря директно пред Абитебул, работейки заедно с настоящия технически екип, състоящ се от Боб Бел, Ник Честър и Роб Уайт.

Абитебул посочи още, че развитието на автомобилите за 2018 г. е на толкова напреднал етап, че смяната на работата на Будковски не би могла да повлияе значително върху колата на Рено.

„Всъщност ние сме вече на етап производство на калъпи. Окачване, геометрия, всички тези подробности са уточнени отпреди шест месеца и няма да се повлияят от идването му. А за 2019-та работата ще започне от нулата”, продължи той.

„Когато привличаш някого, го правиш с дългосрочна перспектива. Ние взимаме този човек, защото притежава нужните ни умения. Има опит във Формула 1, какъвто се изисква за програмата и проекта ни. Не го привличаме заради това, което знае днес. Съществуваше усещането, че Марчин иска да постигне определен прогрес в кариерата си. Желанието му бе да се отдели от чисто техническата си роля и да премине към ниво на по-широки мениджърски отговорности, което пък ние бяхме в състояние да му предложим.”