Начало Други Отборът на ТУ София е втори в Shell Eco-marathon Европа 2015

Отборът на ТУ София е втори в Shell Eco-marathon Европа 2015

31
0

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха  в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. Отборът преодоля успешно неочаквано възникналото сериозно предизвикателство на състезанието. Студентите от ТУ-Варна бяха разработили автомобила си на компресиран природен газ (метан), но в Ротердам стана ясно, че няма друга кола от „Градски тип“ с това гориво и отборът бе принуден да премине на бензин – задача, с която отборът се справи блестящо. 

Останалите български отбори също реализираха по-високи резултати в сравнение с предишните години на участие. Двата екипа от България в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия – на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила. Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година. 

„Поздравявам от името на Shell България четирите български отбора, участници в Shell Eco-marathon Европа, с постиженията им на 30-тото издание на надпреварата. Гордеем се с учениците и студентите, които преодоляха много трудности, следваха упорито целите си и се трудиха се неуморно върху автомобилите си. Обръщаме поглед към бъдещето и вярваме, че през 2016 г. броят на българските отбори ще се увеличи, а постиженията ще са още по-добри“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.   

В категорията „Градски тип“ отборът Lycee Louis Delage от Франция отбеляза най-високо историческо постижение и рекорд на пистата от 517,3 км с литър бензин, а отборът DTU Roadrunners от Дания регистрира най-доброто историческо постижение и рекорд на пистата от 665 км с литър етанол.