Начало Рали Организаторите на рали Уелс връщат зрителите към легендарната група B

Организаторите на рали Уелс връщат зрителите към легендарната група B

50
0

Легендарните автомобили от група B на световния рали шампионат спряха да се състезават преди три десетилетия, но до ден-днешен за тях се разказват изключителни истории. Организаторите на рали Уелс ще се върнат към онази епоха и страховитите коли: те поканиха топпилоти от онази прочута епоха да участват в специално събитие, наречено „Рали легенди”.

Създадената за шампионата през 1982 г. група В често е наричана „Формула 1 в горите”. Правилата за нея са с много малки рестрикции и позволяват почти неограничена мощност. Автомобилите са със средно разположени двигатели, а компаниите трябва да имат само 200 произведени бройки от даден модел, за да го хомологират за група В. В резултат на това ралитата претърпяват за броени години такова бурно развитие, каквото не се осъществява за четири десетилетия преди това.

Преследването на още повече скорост обаче, е на път да прехвърли здравия разум и приемливите нива на безопасност. След серия ужасяващи инциденти спортната комисия на ФИА – ФИСА – слага край на категорията, която все пак остава обезсмъртена във WRC историята.

„Зверовете” от група В се състезават за последен път в Европа през ноември 1986 г. във Великобритания на РАК рали, когато Юха Канкунен е коронясан за световен шампион. В стартовия списък има повече от 50 коли от категорията – сред тях са Ланча Делта S4, Пежо 205 Турбо 16, Форд RS200, MG Метро 6R4, няколко частни Ауди Куатро и т.н. Редом с Канкунен за старт се подготвят Стиг Бломквист, Марку Ален, Тони Понд, Хари Тойвонен (по-малкият брат на Хенри Тойвонен), Малкълм Уилсън, Джими Макрей, Ръсел Брукс, Тимо Салонен.

В чест на тези коли и пилоти организаторите на рали Уелс първо поканиха собственици на автомобили от група В да участват или в експозиция, или в демонстрационните преминавания на една от специалните отсечки.

„Епичните коли от група В превзеха въображението на хората през 80-те години – не е изненада, че и днес са истинска легенда”, коментира управляващият директор на рали Уелс Бен Тейлър. „Повечето от тях се състезаваха за последен път в Европа във Великобритания и сега имаме великолепна възможност да направим нещо специално за и с тях през октомври.”