Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Уилямс отказали Верлайн и отстъпка за двигателите, за да пуснат Ботас...

От Уилямс отказали Верлайн и отстъпка за двигателите, за да пуснат Ботас в Мерцедес

64
0

Тимът на Уилямс отказал да вземе Паскал Верлайн и сериозна отстъпка от цената на задвижващите системи на Мерцедес, за да освободи Валтери Ботас да се присъедини към екипа от Бракли. Трикратните световни шампиони останаха с един свободен кокпит, след като Нико Розберг шокиращо обяви, че се оттегля от Формула 1 броени дни след спечелването на короната при пилотите за 2016 г.

Първоначалното предложение от Мерцедес било да свали 10 милиона евро от стойността на агрегатите (повече от половината от цената) и опция да отстъпи Верлайн на Уилямс. Отборът от Гроув отхвърлил офертата според информация на ВВС, но тази седмица преговорите щели да бъдат подновени.

Твърди се, че спортният директор на Мерцедес Тото Волф смята Ботас за най-подходящ за заместник на Розберг, тъй като вече притежава достатъчно опит във Формула 1. Австриецът е в мениджърския екип на финландския пилот и го познава отлично. Според Волф Валтери бил доста по-лесен за управление, отколкото Люис Хамилтън, което също е фактор при търсенето на пилот за ръководения от него тим.

В Уилямс пък от една страна имат вече подписани договори и споразумения, изискващи присъствието на Ботас. От друга, дори да получат удовлетворяващо ги предложение от Мерцедес, не им се рискува да вземат Верлайн. 22-годишният немски пилот има титла от немския шампионат за туристически автомобили (DTM) от 2015 г., но опитът му в F1 е в рамките на само един сезон, и то в малък тим. Отборът от Гроув привлече Ланс Строл, който ще е много подготвен до началото на 2017 г., но въпреки това ще е дебютант, а екипът гони подобрение в представянето си в шампионата. Класирането на отборите диктува какъв дял от приходите ще получи всеки отбор и поради тази причина е особено важно за тях.

Сагата около свободния кокпит в Мерцедес продължава вече десет дни, като междувременно Флавио Бриаторе заяви, че Фернандо Алонсо няма да ходи в Бракли. Името на испанеца бе най-често спрягано във връзка с мястото на Розберг.

„Защо, когато се освободи позиция някъде, Фернандо е постоянно споменаван? Той има договор и ще го спази”, заяви Бриаторе.

Що се отнася до възможността Мерцедес да поиска Карлос Сайнц, то според запознати източници в Ред Бул били склонни да го освободят при проявен интерес. Идеята все още не била дискутирана подробно в Бракли.

Междувременно трикратният световен шампион Люис Хамилтън се срещна в неделя с Тото Волф. Той заяви след това, че партньорството им ще е най-силното догодина и „нямаме търпение да се борим отново за титлата.”