Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Очакват се наказания за турските организатори

Очакват се наказания за турските организатори

38
0

Съдбата на състезанието за ГП на Турция през следващата година виси на косъм преди престоящото във вторник извънредно съвещание на ръководния орган на Формула 1 в Париж.
Местните организатори са обвинени в нарушаване статута на ФИА, международния спортен кодекс и правилата на Формула 1 по време на церемонията за награждаване след последното състезание там.
Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талат, който бе представен пред милионите зрители по света като „Президент на Севернокипърската турска република”, връчи наградата за първо място на Фелипе Маса.
Кипър е разделен от 1974 г. насам, когато турски военни части окупираха северната част на острова след опит за преврат от страна на управляващата тогава в Гърция военна хунта. Единствено Турция е признала Севернокипърската турска република.
Международната автомобилна федерация (ФИА), представляваща 213 организации от 125 страни, е загрижена, че замесването на Талат е нарушило нейния политически неутралитет.
Организаторите заявиха, че са поканили Талат в качеството му на „сановник с международен статус” и отричат да са използвали церемонията за политически цели.
Възможните санкции включват вероятността от премахване на състезанието от календара, както и Турция да бъде лишена от кръгове на провежданите под ръководството на ФИА кръгове на рали шампионата, също и шампионата за туристически автомобили.
Решението се очаква да бъде обявено по-късно във вторник.
“Най-малкото което могат да очакват, е многомилионна глоба в долари”, коментира осведомен източник, според когото ръководният орган трябва да даде назидателен пример, с който да пресече подобни действия.
Пистата „Истанбул парк” бе оценена високо от пилотите и отборите след двете състезания там, като я оприличават в известна степен на класическата писта Спа в Белгия.
“Не мога да си представя, че може да я махнат от календара”, заяви шефът на Макларън Рон Денис на Монца миналата седмица. „Струва ми се, че е прекалено драконова мярка да се отнеме състезанието, когато са построили такава добра писта и става добро състезание.