Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обаждането до Перес не бе заповед да спре да се бори, категоричен...

Обаждането до Перес не бе заповед да спре да се бори, категоричен е Уитмарш

63
0
Серхио Перес

От екипа на Макларън настоятелно обясниха след Гран при на Испания, че обаждането до Серхио Перес по време на надпреварата на пистата Каталуния да намали темпото не е било заповед от бокса, целяща избягване на ситуацията от Бахрейн.

В предишния старт от Формула 1 мексиканецът и съотборникът му Дженсън Бътън се бориха толкова ожесточено на трасето Сахир, че едва не се блъснаха. След това пилотите се срещнаха, като на виждането присъстваха още шефът на екипа Мартин Уитмарш и спортният директор Сам Майкъл. В крайна сметка всички обясниха, че ситуацията е разрешена и няма да има повече такива изнервящи питуола борби на пистата.

Малко преди финала на петия кръг от шампионата обаче Перес започна да настига съекипника си. Тогава и по радиото му бе казано да пази гумите си, а това означаваше да остави преследването на Бътън. Серхио финишира девети, на две секунди от съекипника си.

Съобщението пък веднага бе интерпретирано като кодирана реплика, която да предотврати нов сблъсък между пилотите на Макларън. Уитмарш побърза да заяви, че в екипа наистина се тревожели за гумите и това е била причината за обаждането.

Самият Перес каза накрая, че гумите му бяха крайно износени. Не искахме да се бори, докато ги съсипе окончателно, а се оказва, че той за малко да направи точно това. Така че всичко бе извършено не от тактическа, а от практична гледна точка. Беше честна битка. Питате дали сме го накарали да намали и да не се бори? Не, в никакъв случай. Виждахме как се износват гумите му и се притеснихме, че няма да стигне до финала (ако продължава така) – обясни Уитмарш.

Той допълни, че колите на тима от Уокинг продължават да не са достатъчно бързи, но фактът, че и двамата пилоти финишираха в топ 10 на Каталуния е малък повод за надежда.

Самият Перес пък също опроверга теориите за заповеди от бокса по повод битката му с Дженсън.

– Само да кажа на всички, че радио съобщението бе да си пазя гумите. Не и заповед от тима. Нямам търпение за Монако – написа мексиканецът в Туитър акаунта си.