Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обиколката на Кубица на Сузука

Обиколката на Кубица на Сузука

57
0
Гран при на Япония,Сузука

Пилотът на Рено Роберт Кубица прави една обиколка на легендарната писта.

Всички познават Сузука, а всички фенове на автомобилния спорт я обожават. Тя е една и от моите любими писти, защото е най-добрата и предоставя на пилота истинско предизвикателство. Бил съм на Сузука само два пъти досега, но всеки път усещането е много специално.

Това трасе е от онези, които наричам истински. Миналия сезон например видяхме доста грешки на състезатели в квалификацията, а тук няма кой знае колко осигурителни зони. Важно е да преминаваш високоскоростните завои с достатъчно увереност, защото в противен случай губиш много от времето си за обиколка. Предизвикателството е огромно, но когато направиш тура като хората, удовлетворението също е толкова голямо.

Стартът на обиколката чак до пети-шести завой е много интересен. Там след грешка в една крива страдаш и доста по-нататък в тура, тъй като изпускаш линията. Постоянството е изключително важно и трябва някак си да изнесеш възможно най-много скорост през тези завои.

Кривата на осми и девети завои образува Дегнер и е доста сложна. Първата част е къса и сравнително тясна, тоест от много широко влизаш в крайно стеснено пространство. Следващите завои са на около 60-70 метра, но пилотът е в състояние да поддържа сериозна скорост там. И тук е нужно да се внимава, защото от вътрешната страна има наистина опасни бордюри – необходимо е хем да си възможно най-близо до тях, хем да не се удариш. Иначе изпускаш колата и излиташ от пистата. Когато наближаваш такъв завой, често имаш чувството, че нещо може да се оплеска сериозно.

Друга трудна част от трасето е 13-и завой – влизането към Спуун, където също трябва да вървиш по правилната линия, защото искаш на изхода на натиснеш газта възможно най-бързо. И там е тясно, просто невероятно. На това конкретно място колата винаги има тенденция към дестабилизиране на предната част. А всъщност като се изключи последният завой (шиканът), цялото трасе е изумително.