Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят нов подход при наказанията и промяна на пистите

Обмислят нов подход при наказанията и промяна на пистите

45
0

Стюардите във Формула 1 обмислят възприемането на нов подход при налагането на наказания в спорта от следващия сезон. Това се прави с цел да има повече постоянство и логика при санкциите за пилотите в зависимост от провинението. По време на срещата на Световния съвет на ФИА във Виена вчера е било постигнато съгласие, че трябва да има промени, за да се подобри системата.

Идеята е да има редовни конференции на стюардите по време на сезона. На тях да се анализират взетите решения и да има ясно разбиране защо те са били предприети и дали в миналото има такива прецеденти, които да бъдат взети под внимание. Това трябва да осигури еднакво отношение към пилотите при близки техни действия.

„Минахме през много правила и гледаме как може да работим с ФИА по въпроса регулациите да бъдат оформени така, че да ни позволи да вземаме по-бързо решенията, заяви шефът на стюардите Гари Конъли. – Говорихме много за това как можем да постигнем по-голяма последователност.

Мислим, че са нужни повече срещи и прегледи на предишни решения, за да разберем как всеки стюард се отнася към определена ситуация. Особено когато е необходими стюардите да вземат решение според субективно правило, като например това за опасно пилотиране.”

Друго нещо, което се обмисля, че промяна на част от пистите, за да се избегнат ситуации като тези от Мексико тази година, когато Верстапен бе наказан за пресичане на първия шикан, а Хамилтън не. Според Конъли ситуацията е сложна и трябва да има изменения по трасетата, за да може пилоти, които са излезли извън тях, да получават естествено наказание, налагайки се да заобикалят конус или да минават през шикан.

На Монца например, пилот, който пропусна първия завой, трябва да заобиколи няколко наредени панела, преди да се върне на трасето. А в Русия изпусналите първия шикан, трябва да минат вляво на поставен конус.