Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г.

Обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г.

82
0
гуми,Пирели

Шефовете на F1 обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г. Отговорникът по спортните въпрос Рос Браун вече е формулирал концепцията заедно с екипа си инженери, която е част от сериозните промени в правилата, които да направят спорта по-атрактивен.

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг заяви, че окончателно решение за въвеждането на такива гуми още не е взето, но идеята се обсъжда. От Пирели отдавна искат промяна в посока на по-големи гуми, като дори демонстрира идеята си с 18-цолови такива още през 2014 г. в болида на Лотус.

Италианският доставчик смята, че такива гуми, които вече се използват във Формула Е и WEC, са по-релевантни на използваните в серийните автомобили и биха били по-добри от гледна точка на целите на маркетинга. Тяхното въвеждане обаче би довело до направата на изцяло ново окачване, което ще увеличи разходите.

Някои от отборите в решетката предполагат, че новите гуми може да бъдат въведени още през 2020 г. със сегашното поколение коли. По-логично би било обаче това да се случи през 2021 г. заедно с големите промени в правилата.

Договорът на Пирели като ексклузивен доставчик на гуми в F1 изтича в края на 2019 г., като след това в спорта може да влезе и друг такъв. Използването на 18-цолови гуми може да е стимул за повече производители на гуми да се включват в Гран при.

Изпълнителният директор на Пирели Марко Тронкети Провера заяви в Монако, че компанията е готова за преминаване към 18-инчови гуми. Но за да се случи това, трябва да бъдат изготвени нови правила, които да бъдат приети от отборите.