Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г.

Обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г.

53
0
гуми,Пирели

Шефовете на F1 обмислят въвеждането на 18-цолови гуми от 2021 г. Отговорникът по спортните въпрос Рос Браун вече е формулирал концепцията заедно с екипа си инженери, която е част от сериозните промени в правилата, които да направят спорта по-атрактивен.

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг заяви, че окончателно решение за въвеждането на такива гуми още не е взето, но идеята се обсъжда. От Пирели отдавна искат промяна в посока на по-големи гуми, като дори демонстрира идеята си с 18-цолови такива още през 2014 г. в болида на Лотус.

Италианският доставчик смята, че такива гуми, които вече се използват във Формула Е и WEC, са по-релевантни на използваните в серийните автомобили и биха били по-добри от гледна точка на целите на маркетинга. Тяхното въвеждане обаче би довело до направата на изцяло ново окачване, което ще увеличи разходите.

Някои от отборите в решетката предполагат, че новите гуми може да бъдат въведени още през 2020 г. със сегашното поколение коли. По-логично би било обаче това да се случи през 2021 г. заедно с големите промени в правилата.

Договорът на Пирели като ексклузивен доставчик на гуми в F1 изтича в края на 2019 г., като след това в спорта може да влезе и друг такъв. Използването на 18-цолови гуми може да е стимул за повече производители на гуми да се включват в Гран при.

Изпълнителният директор на Пирели Марко Тронкети Провера заяви в Монако, че компанията е готова за преминаване към 18-инчови гуми. Но за да се случи това, трябва да бъдат изготвени нови правила, които да бъдат приети от отборите.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.