Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят дали да дават точки на всички завършили в F1 състезание, дори...

Обмислят дали да дават точки на всички завършили в F1 състезание, дори до 20-то място

1476
0
Макс Верстапен, Шарл Льоклер, старт, Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Идеята за нова система за точкуване е претърпяла изменение и в момента се обмисля дали да не се раздава актив за позиции може би чак до 20-то място. За промяна в начина на раздаване на точки се заговори по време на уикенда в Китай. След това идеята бе обсъдена на заседание на F1 комисията и бе решено да се събере повече информация. Този уикенд в Маями обаче се появи ново предложение.

Причината за обмислянето на подобни идеи е, че издръжливостта на болидите във Формула 1 е много голяма. Това означава, че отпаданията са минимални и малките отбори печелят точки изключително трудно. Техническите проблеми са сравнително редки. По-често се случват инциденти. Дори и тогава обаче да се влезе в топ 10 е сложна задача.

„Според мен има смисъл да се обмисли вариант точки да получават на практика всички. Това очевидно би било много голяма промяна“, посочи главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун

„Мисля, че ако борбата е за точки, то всяко изпреварване става далеч по-важно. Сега понякога отделни пилоти пестят ресурса на болида си ако не са в точките. Една нова система, (при която всички взимат актив), би елиминирала това. Ако пък по-бърз автомобил се окаже в дъното, то всяко задминаване ще е важно. Затова смятам, че има доводи в полза на подобно решение. Или за такова, което покрива минимум 12 от завършилите в състезание състезатели“, каза още Браун.

Американският мениджър е на мнение също така, че всички отбори подкрепят идеята. Майк Крак от Астън Мартин го подкрепи, защото и според него трябва да има за какво да се борят пилотите на пистата.

„Имаме и нови фенове. Запалянковците вече не само пуристите, които гледаха преди години. Затова според мен е време на разгледаме тези идеи. Лично аз мисля, че винаги трябва да има за какво да се бориш – независимо къде си в колоната. Важно е да не избързваме, за да не правим промени впоследствие“, допълни Крак.

Ръководителят на Уилямс Джеймс Ваулс също каза, че трябва да се направят необходимите проучвания и промяната да се случи без допълнителни изменения нататък.

„Проведохме чудесна дискусия на заседанието на F1 комисията. На практика всички в залата бяха съгласни да направим нещо за доброто на спорта“, добави Ваулс.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)