Начало Автомобилни новини Обновеното Audi RS Q8 поставя рекорди

Обновеното Audi RS Q8 поставя рекорди

107
0
Audi RS Q8

След модернизацията на Audi Q8 хората от Audi Sport GmbH представят обновените спортни версии RS Q8 и RS Q8 performance. Те се отличават с рекордна мощност и вече може да бъдат поръчвани.

Външност с особените белези на Audi Sport GmbH

Внушението за повече мощ се излъчва от нова предна престилка с впечатляващи отвори за въздух и структура тип пчелна пита. Допълнителните елементи в гланцовочерно (матовосиво при RS Q8 performance) ясно маркират двете версии като връх в моделната серия. Голямата предна решетка Singleframe включва нова интерпретация на структурата тип пчелна пита, като всяка клетка вече е с триизмерен дизайн. Оформлението на задната част също подчертава характера на топмодел. Двата овални накрайника на изпускателната система са разпознаваема отличителна черта на RS моделите. Между накрайниците от Audi Sport GmbH са разположили дифузор, разделен по средата с дефлектор.

Осемцилиндров турбомотор с две нива на мощност

Модернизираното Audi RS Q8 впечатлява с разтърсващите 441 кВт (600 к.с.). Максималният въртящ момент от 800 Нм е наличен в диапазона от 2200 до 4500 об./мин. Тази мощ на осемцилиндровия двигател с принудително пълнене с два турбокомпресора гарантира изключителна динамика. SUV моделът ускорява до 100 км/ч само за 3,8 секунди. Максималната скорост по начало е електронно ограничена на 250 км/ч. При желание тази граница може да бъде отместена до 280 км/ч или максимум 305 км/ч. RS Q8 performance ускорява до 100 км/ч само за 3,6 секунди благодарение на увеличението на мощността до 471 кВт (640 к.с.) и 850 Нм въртящ момент. Допълнително усъвършенстваният осемцилиндров мотор не само предлага повече мощност в сравнение със стандартната версия, но е и най-мощният серийно произвеждан двигател с вътрешно горене в историята на Audi Sport GmbH.

Новоразработената изпускателна система с намалено тегло съдейства за по-високата мощност на RS Q8 performance благодарение на намаляването на съпротивлението. Наред с това тя генерира още по-спортен и по-емоционален звук. При желание серийната изпускателна система може да бъде заменена със спортна ауспухова уредба RS. Тя създава допълнително подобрено звуково изживяване и се откроява визуално с блестящочерни крайни тръби. „Новият RS Q8 performance, както и RS Q8, въплъщават спортен дух и елегантност на най-високо ниво. В топмодела от серията Q8 страстта към високата мощност и изискванията за престиж и пригоденост за всекидневна употреба се обединяват, за да създадат едно наистина завладяващо изживяване,” казва Ролф Михел, управляващ директор на Audi Sport GmbH.

Самоблокиращ централен диференциал

Двата варианта на обновеното Audi RS Q8 излизат от завода със система за постоянно задвижване на четирите колела quattro. Тя е съчетана серийно с 8-степенна автоматична предавателна кутия tiptronic с по-бързи времена за превключване. Чисто механичен централен диференциал, с компактна и лека своята конструкция, разпределя въртящия момент в съотношение 40 към 60 процента между предния и задния мост. В случай че възникне приплъзване, той изпраща максимум 70 процента въртящ момент към предния мост и до 85 процента към задните колела. Освен до повишена проходимост върху хлъзгав терен работата на централния диференциал води до по-прецизно поведение при завиване. Автомобилът недозавива по-слабо, а кормилната уредба работи по-прецизно.

За оптимален баланс между спортно поведение и комфорт двата върхови модела разчитат на адаптивното спортно въздушно окачване – серийно с регулируеми амортисьори и специфична за RS настройка. Диапазонът на регулиране на височината е до 90 милиметра и при двата модела. Като опция и двата модела предлагат електромеханична стабилизация при накланяне (eAWS), която значително минимизира страничните движения на каросерията.

RS Q8 performance с рекорд на Нюрбургринг

Още с пазарния си старт новият RS Q8 performance се окичи с титлата за най-бърз SUV на Северната отсечка на пистата Нюрбургринг. Състезателният пилот Франк Стиплер измина разстоянието от 20,832 километра в планината Айфел само за 7:36,698 минути. Това е с повече от две секунди по-бързо от предишния рекорд в клас SUV, офроуд автомобили, ванове и пикапи. Времето за обиколката е и с почти шест секунди по-кратко от постигнатото с RS Q8 преди модернизацията на модела.

Вече се приемат поръчки

Цените на обновения RS Q8 започват от 141 900 евро, като поръчките се приемат от 27.06. тази година. Най-мощният сериен SUV от Audi Sport GmbH – новият RS Q8 performance, стартира от 155 700 евро. Той също може да бъде конфигуриран от 27.06.2024 г.