Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обясниха причината за спуканата гума на Хамилтън в Турция

Обясниха причината за спуканата гума на Хамилтън в Турция

65
0

Две седмици, след като Люис Хамилтън (Макларън) спука гума по време на Гран при на Турция, Бриджстоун пуснаха официално потвърждение на причината за произшествието. Японската компания разследва случая крайно сериозно, въпреки че това едва ли ще е последната спукана гума в състезание от Формула 1. Все пак причината се оказа, както бе посочено първоначално, феномен, наречен “chunking” – от англ. късане, разкъсване. Тъй като обаче терминът породи доста спорове, от Бриджстоун разясниха точно какво имат предвид.
Това е процес, при който парчета гума се късат от повърхността, обикновено заради технически причини или заради високи температури – заяви шефът операции на пистата на японците Кийс ван де Гринт. – Може да има вътрешен блистер, гумата се топи и се появяват дупки, които се наричат “chunking”. Конкретно спукването в Турция е причинено от натоварване; няма нищо общо с топлината. Освен това се случи и на други болиди.
В случая с Хамилтън допълнителни условия са довели до разкъсването на гумата – качване на бордюр или допълнително натоварване при спиране. Тогава вече разрушената отстрани повърхност не е издържала и се откъсна.