Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обвиниха Бърни в даване на подкуп

Обвиниха Бърни в даване на подкуп

33
0
Бърни Екълстоун

Обвинение за плащане на подкуп бе предявено вчера към Бърни Екълстоун по случая с немския банкер Герхард Грибковски, арестуван в началото на тази година. От съобщението обаче не става ясно дали той ще бъде реално подведен под отговорност в Германия или Обединеното кралство. Твърди се, че в мюнхенската прокуратура изчакват да видят как ще се развие случаят с Грибковски и да не рискуват провал с Бърни, ако подадат иск прекалено рано.

Става дума за 44 млн. долара, преведени според германските прокурори от англичанина, срещу които той е получил веднъж 41,4 млн. долара комисиона от Байерише Ландесбанк, а семейният му тръст Бамбино Холдингс – още $25 млн. Новината моментално предизвика съмнения, че моментът за съобщаването й е и избран особено внимателно – броени дни преди началото на уикенда за Гран при на Германия, десети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г.

И докато Бърни може така и да не бъде съден, то при Грибковски ситуацията е далеч по-сложна. В изявлението на мюнхенската прокуратура се казва, че той не е обновил данните за акциите от Гран при, които бяха продадени от БайернLB и е получил подкуп (под формата на консултантска такса) от човек на име Бърнард Е. Грибковски не е платил данъци по двата фалшиви договора, а загубите на банката се изчисляват на почти $66,5 млн. Обвиненията към него са в корупция, злоупотреби и неплатени данъци. Сега трибунал трябва да реши – както е според немското законодателство – дали ще се провежда процес. Неназовани източници твърдят, че това е формалност и че процедурата вероятно ще започне през октомври. Максималното наказание по тези обвинения е 10 години затвор.

Самият Екълстоун даде показания през април и заяви, че ще продължи да сътрудничи на властите, но през цялото време отрича да има вина по случая.