Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обвиняват Волф, че предава информация от срещите на шефовете на F1 отбори...

Обвиняват Волф, че предава информация от срещите на шефовете на F1 отбори на Доменикали и Мафей

4101
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Майкъл Потс

Тото Волф е сред най-влиятелните хора във Формула 1. 51-годишният австриец притежава една трета от тима на Мерцедес в Гран при и е моторспорт директор на щутгартския концерн. Освен това има малко под 1% от автомобилната компания Астън Мартин. Присъства на всевъзможни заседания относно бъдещето на спорта – от събиранията на шефове на отбори до комисиите за Формула 1 на ФИА. Съпругата му Сузи пък оглавява създадената наскоро F1 академия за жени пилоти. От участието и на двамата Волф на това ниво в автомобилния спорт произтича сериозен конфликт на интереси, но по-лошото е, че има препредаване на информация от F1 екипите към шефовете на спорта от страна на Либърти Медия, твърди британското издание Business F1.

„Вярвам, че това е противозаконно. Честно, наистина мисля, че е нелегално. Със сигурност има огромен конфликт на интереси между двете компании. И освен това е крайно неетично“, е цитиран в публикацията анонимен шеф на отбор.

„Взимаме решение за среща и преди да се усетим всичко се оказва на бюрото на Грег Мафей. Защото Тото е казал на жена си, която от своя страна е предала на Стефано [Доменикали] и той е споделил с Грег Мафей. Стефано е наясно с всичко обсъждано половин минута, след като сме провели дискусията“, твърди още анонимният шеф на отбор

Според изданието Мохамед бин Сулайем знаел за обвиненията и бил притискан да направи нещо по въпроса. ФИА е администриращата спорта организация, но няма влияние върху самите отбори и случващото се в тях. Самият Бин Сулайем не бил напълно сигурен в информацията.

Волф рядко се изказва по общи за Формула 1 въпроси. В Лас Вегас обаче избухна при въпрос от страна на журналист дали ситуацията с вдигналата се шахта в началото на първата сесия не хвърля петно върху спорта. С необичайно груб тон шефът на Мерцедес в F1 защити организаторите на старта – в случая самата Формула 1.

През 2022 г. пък е имало приказки, че Волф е източникът на слуха за това, че от Ред Бул са нарушили ограничението на бюджетите през 2021 г. Информацията изтече преди официалното оповестяване на резултата от проверките. Ситуацията бе свързана с изпълняващата тогава длъжността главен секретар на ФИА Шейла-Ан Рао. Тя бе личен съветник на Волф в продължение на почти четири години преди това. Впоследствие напусна ФИА. Нито едно от твърденията не е доказано.