Начало Други Обявиха екипажите за 80-ото издание на 24 часа на Льо Ман

Обявиха екипажите за 80-ото издание на 24 часа на Льо Ман

50
0
24 часа на Льо Ман,старт

Отборите, участващи в 80-ото издание на легендарните 24 часа на Льо Ман, потвърдиха екипажите си. Организаторите на най-престижната надпревара за издръжливост в света Automobile Club de lOuest (ACO) публикуваха окончателния списък на състезателите, които ще водят битка за победата тази година.

През този сезон стартът е и част от новия световен шампионат на ФИА (WEC – World Endurance Championship) и борбата ще е за двойни точки. Затова и значението на надпреварата се увеличава значително.

Екипите имаха срок до 19 януари тази година да изпратят заявките си за 24 часа на Льо Ман с по един потвърден пилот. Крайният срок за окончателно утвърждаване на екипажите бе 9 май. От АСО извършиха обичайните си проверки и на финала пуснаха списъка със състезатели. Той се състои от 167имена за общо 56 автомобила. По принцип екипите са от трима пилоти, но от Тойота Рейсинг помолиха за отсрочка, тъй като Хироаки Ишиура се оттегли от тима съвсем наскоро и им е необходимо време, за да му намерят заместник за TS030 Hybrid с №8. От Кьолн трябва да подадат необходимата информация до края на тази седмица.

Списъкът, както винаги, е изпъстрен с имена, предвещаващи сериозна борба. Най-възрастният от вече печелилите надпреварата ще е Мартин Брандъл (победител от 1990 г. с Ягуар). Той ще се състезава заедно със сина си Алекс и испанеца Лукас Орденес.

Най-младият екипаж пък ще е на Ауди-то с №1 – Беноа Трелюе, Марсел Фаслер и Андре Лотерер. Миналата година точно това трио спечели състезанието, удържайки в най-трудните моменти атаката на Пежо. Те се справиха с трафика, дъжда, петте излизания на кола за сигурност и непрекъснатите размествания в колоната и на финала триумфираха, а сега ще защитават постигнатото през 2011 г.

Александър Вурц ще води Тойота заедно с Антъни Дейвидсън, който обаче е във втората кола на тима. В тазгодишното състезание отново ще участват още доста бивши пилоти от Формула 1 – сред тях Марк Жене, Педро Лами, Стефан Саразен, Себастиен Бурде. Към тях за първи път се присъединяват Ник Хайдфелд (Ребелиън Рейсинг), Себастиен Буеми (Тойота) и Карун Чандок (JRM).

Единствената жена тази година е японката Кейко Ихара – тя ще е с LM P2 Лола от тима на Гълф Рейсинг.

Сред участниците отново са легендата на 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен, Диндо Капело, Ромен Дюма, Майк Рокенфелер, Алан Макниш, Никола Прост, Нийл Джани и т.н.

Тренировките за надпреварата ще са на 3 юни. От 2007 г. те са задължителни за нови автомобили, пилоти, които досега не са карали в състезанието и състезателите, които не са в отборите с директни покани за участие. Техническите проверки са на 10-11 юни, квалификацията – на 13-14 юни, а стартът е следобед на 16 юни.