Начало Автомобили Очаква се сделката между Renault-Nissan и АвтоВАЗ да приключи тази седмица

Очаква се сделката между Renault-Nissan и АвтоВАЗ да приключи тази седмица

69
0
дачия, нисан, Рено

Сделката между Renault-Nissan и АвтоВАЗ, която ще даде пълен контрол на френско-японския концерн върху производителя на Лада, се очаква да бъде приключена тази седмица. Тя ще възлезе на $750 млн. Информацията бе съобщена от Аутомотив Нюз Европа, цитиращи два различни източника, близки до руската компания.

Договорката за придобиването на АвтоВАЗ бе сключена през май тази година. Тогава бе обявено, че всичко ще бъде финализирано по-късно и че клаузите ще влязат реално в сила през 2014 г.

Споразумението е Renault-Nissan да купят дела на инвестиционната банка Тройка Диалог. Той възлиза на 61,73% в джойнт венчъра, осъществяван в сътрудничество с държавната Рашън Технолъджис.

Renault ще платят $300 млн., срещу които техният 25% директен дял ще стане 35% индиректен. Останалите $450 млн. ще извади Nissan – за 15% директен дял. Renault притежава 43,4% от японската компания, а Nissan – 15% от френската.

Производството на АвтоВАЗ продължава да се увеличава за трета поредна година. Инвестицията на френско-японския концерн е поредната от този вид в Русия, където автомобилните производители очакват още по-сериозен растеж в продажбите благодарение увеличението на средната класа там.

АвтоВАЗ и Renault отказаха коментар.