Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Очакват Сайнц да се възстанови навреме за Австралия

Очакват Сайнц да се възстанови навреме за Австралия

1735
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Карлос Сайнц би трябвало да се възстанови навреме за третия кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2024. Испанският пилот не се чувстваше добре от по-рано тази седмица. С отбора му Ферари мислеха, че или е със стомашен вирус, или се е натровил с храна. Сайнц успя да кара в свободните тренировки в четвъртък, но положението му се влоши. Оказа се, че се налага спешна операция на апандисит, която Карлос премина успешно вчера. Италианският лекар Рикардо Чекарели сподели пред вестник „Марка“, че Сайнц би трябвало да се възстанови без проблем за следващия състезателен уикенд, който е след две седмици в Австралия.

„Може да се върне зад волана след 10 дни ако няма усложнения. Мисля, че Сайнц ще си върне формата за Австралия“, сподели Чекарели

„Не мога да прогнозирам с абсолютна сигурност, разбира се, тъй като не работя в момента с Ферари и нямам пълната информация. Всеки случай има свои особености. Но ако е била проста инфекция и операцията е била успешна, то пилотът може да се върне на пистата след десетина дни.“

„Ако ставаше дума за футболист например, възстановяването щеше да отнеме далеч повече време. При тях коремната кухина е подложена на значително по-голям стрес. Автомобилният състезател е седнал и при него натоварванията в тази област не са толкова сериозни“, обясни още докторът.

„В наши дни такива операции се извършват изключително бързо. Човек изкарва няколко дни в болницата и го изписват. Мисля, че лекарите във Ферари правилно определиха проблема и действаха бързо. [Алекс] Албон претърпя такава интервенция през уикенд в Италия през 2022 г., а в Сингапур бе обратно на пистата“, допълни Чекарели.

Доктор Чекарели работи във Формула 1 в продължение на повече от две десетилетия. Кариерата му започва в Марч Лейтън Хаус през 1989 г. През 1992 г. отива във Ферари заедно с Иван Капели. От следващия сезон е в Минарди, където изкарва 7 сезона. Междувременно основава компанията си Formula Medicine, където прилага наученото от Гран при. Продължава да работи в F1 – с Тойота и Рено, с други отбори в автомобилния спорт и си сътрудничи с такива до ден-днешен. Участва в сертифицирането на писти за Формула 1 с преценки за безопасността на трасетата.

Самият Сайнц пък писа в социалните мрежи малко, след като излезе от операция

„Операцията премина гладко и се чувствам много по-добре! Благодаря на всички за милите пожелания и на всички, които се грижиха за мен през тези дни в Саудитска Арабия, особено на хората в болницата на въоръжението сили „Крал Фахад“. Благодаря!“, написа Сайнц.

„Страхотна квалификация на Оли Беърман при толкова спешен дебют (изобщо не е лесно) и на лорд Пърсивал (a.k.a. Шарл Льоклер). Късмет за състезанието!“