Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Одобриха даването на 1 точка за най-бърза обиколка

Одобриха даването на 1 точка за най-бърза обиколка

2875
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка: Ферари

Пилотът, направил най-бърза обиколка в състезанието, ще получава 1 точка от този сезон във Формула 1. Това е станало ясно след среща на Световния спортен съвет на ФИА днес. Идеята е получила одобрението от Стратегическата група на F1 и от Спортната работа група.

Предстои новото правило да получи зелена светлина и от F1 Комисията, което обаче изглежда е само формалност. След това то ще бъде ратифицирано от Световния спортен съвет на федерацията.

В правилото обаче е заложено, че пилотът, който е направил най-бързата обиколка, ще получи точка само ако е завършил и сред първите 10 на състезанието.

С това се цели да се избегне ситуацията, при която пилотите в дъното на класирането биха започнали масово да спират в бокса в последните обиколки и да слагат нови меки гуми в опити да направят най-бързия тур.

Точка за най-бързата обиколка не е нещо ново за Формула 1. В периода 1950-1959 г. пилотът с най-бърз тур също е получавал 1 т. Като тогава тя е имала много по-голяма стойност. Защото победителят е вземал 8, вторият 6, третият 4, а четвъртият и петият съответно 3 и 2 т.