Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Льоклер подписа нов договор с Ферари

Официално: Льоклер подписа нов договор с Ферари

2382
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер подписа нов договор с Ферари. Това бе обявено официално от италианския отбор. 26-годишният състезател гарантира бъдещето си в Скудерията и удължи престоя си в екипа с още няколко години. За момента от Ферари не разкриват колко е дълго новото споразумение на Льоклер.

Връзката на Льоклер с Ферари датира отпреди участието му във Формула 1. През 2016 г. той се присъединява към Академията за пилоти на Скудерията

След доминиращо представяне в шампионата на Формула 2 през 2017-та, Льоклер прекара една година в Заубер, преди да се състезава за първи път със Скудерията през 2019 г.

Същата година 26-годишният пилот от Монако стана най-младият пилот в историята на Скудерията, спечелил Гран при. Той триумфира на емблематичната писта Спа-Франкоршамп. Седмица по-късно той повтори този подвиг пред италианската публика в Монца.

През 2022 г. той печели още три Гран при по пътя си към второто място в класирането при пилотите. Известен с изключителните си способности по време на квалификационна обиколка, Льоклер той вече е втори в списъка на пилотите, които са си осигурили полпозишън с Ферари (23). Така той се изравнява с легендата Ники Лауда. Пред него е само легендарният Михаел Шумахер, който има 58.

До този момент Льоклер е участвал в 103 състезания за Ферари. В тях той се е 30 пъти се е качвал на подиума, направил е седем най-бързи обиколки и е спечелил общо 1035 точки.

Тази година Льоклер започва шестия си сезон като пилот на Ферари. Целта му е да се бори за по-челни места и да добави още победи към сметката си.

„Много съм доволен да знам, че ще нося състезателния костюм на Скудерия Ферари още няколко сезона. Да се състезавам за този отбор е моя мечта още от тригодишна възраст“, сподели Льоклер.

„Гледах Гран при на Монако от прозореца на апартамента на един приятел на завоя „Сен Дево“ и винаги се оглеждах за червените коли. Този отбор е моето второ семейство, откакто се присъединих към Академията за пилоти на Ферари през 2016 г. Постигнахме много заедно, борейки се през изключително много през последните пет години“, продължи звездата на Ферари.

„Вярвам обаче, че най-доброто тепърва предстои. Нямам търпение този сезон да започне, за да постигнем по-нататъшен напредък и да бъдем конкурентоспособни във всяко състезание. Мечтата ми си остава тази да спечеля световния шампионат с Ферари. Сигурен съм, че през следващите години ще се наслаждаваме на страхотни моменти заедно и ще правим феновете си щастливи“, завърши Шарл Льоклер.

Ръководителят на Ферари Фредерик Васьор също коментира новината за удължаването на престоя на Льоклер. Не е тайна, че двамата са много близки още от времето, което прекараха в малките формули и Заубер

„Връзката на Шарл със Скудерията надхвърля отношенията между пилот и отбор. Той е част от семейството на Ферари от осем години и още преди да сложи емблемата на „черното конче“ върху състезателния си костюм“, заяви Васьор.

„Неговите ценности и тези на нашия екип се преплитат, заради което беше естествено да се съгласим да разширим сътрудничеството си. Познаваме го заради постоянното му желание да се измъква до краен предел. Също така оценяваме изключителните му способности, когато става дума за борба и изпреварване в състезание. Решени сме да дадем на Шарл победен автомобил. Знам, че неговата решителност и отдаденост са елементите, които могат да направят разликата, за да ни помогнат да постигнем целите си“, добави ръководителят на Ферари.

Междувременно ситуацията с другия пилот на Ферари Карлос Сайнц остава неясна. Испанецът многократно е казвал, че иска да остане в тима поне още две години. От Скудерията обаче може да не са склонни да предложат многогодишен договор на испанеца и искат да си запазят някои опции. Говори се, че Ферари проявява интерес към Ландо Норис, Александър Албон и Пиер Гасли.