Начало Избрани Официално: Гуаню Жу остава в Алфа Ромео през 2023 г.

Официално: Гуаню Жу остава в Алфа Ромео през 2023 г.

605
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу остава пилот на Алфа Ромео през сезон 2023. Китайският състезател удължи с още една година престоя си в отбора от Хинвил.

Жу е единственият новобранец през сезон 2022 в F1. 23-годишният състезател замени Антонио Джовинаци в отбора на Алфа Ромео. Китаецът доведе със себе си значителна спонсорска подкрепа, заради което бе разкритикуван от редица хора.

Въпреки това той спечели първата си точка още в Бахрейн и бе много близо до топ 10 в следващите стартове. За съжаление, Жу бе сполетян от редица проблеми с издръжливостта на болида на Алфа Ромео С42. Все пак той записа още две завършвания в зоната на точките. Освен това той прекъсна негативната серия на Алфа Ромео и спечели точка в последния старт на пистата Монца. Китайският състезател също така остана невредим след като претърпя тежък инцидент в началото на Гран при на Великобритания.

Новината за оставането на Жу се очакваше от известно време. Сега стана ясно, че тимът от Хинвил е използвал опцията си да удължи договора на китайския пилот за още една година. Официалното обявяване на Алфа Ромео съвпада със завръщането на спорта в Сингапур. Състезанието на пистата Марина Бей се завръща в календара на F1 след тригодишна пауза.

Според Фредерик Васьор, Жу е изненадата на сезон 2022. Шефът на Алфа Ромео вярва, че догодина ще той направи още една крачка напред.

„Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Жу. Още от първия ден в отбора, той ме впечатли с подхода и работата си. Това винаги е много положителна черта“, сподели Васьор.

„Знаехме, че той е наистина бърз. Освен това начинът, по който се адаптира към F1 за толкова кратко време, е една от най-големите изненади на сезона. Той е много приятен човек. Също така всички в екипа харесват личността и отношението му.“

„Той имаше смирението да задава въпроси и да се учи както от инженерите, както и от Валтери [Ботас]. Освен това той имаше интелигентността да прилага цялата получена информация, за да се подобрява състезание след състезание. През следващия сезон той ще може да се възползва от този опит, Сигурен съм, че Жу ще направи още една крачка напред и ще ни помогне да продължаваме да се развиваме“, добави шефът на Алфа Ромео.

„Да стигна до F1 беше сбъдната мечта. Чувството да участвам за първи път в състезание ще остане завинаги с мен. Отборът ме подкрепяше изключително много и ме прие ме от първия ден. В допълнение Алфа Ромео ми помогна да се адаптирам към най-сложните серии в моторните спортове“, заяви Жу.

„Има още много неща, които искам да постигна в този спорт и с отбора. Упоритата работа, която свършихме от началото на годината, е само първата стъпка към това, което искаме да постигнем през следващия сезон. Все още има какво да научим, какво да развиваме. Уверен в работата ни и очаквам с нетърпение следващата глава от нашата съвместна история“, допълни пилотът на Алфа Ромео.