Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Мадрид влиза в календара на F1 през 2026 г.

Официално: Мадрид влиза в календара на F1 през 2026 г.

858
0
F1 в Мадрид
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Мадрид влиза в календара на F1 през 2026 г. Испанската столица ще измести Барселона като домакин на състезанието за Голямата награда на Испания. Домакин на събитието ще бъде писта с дължина 5.47 км и преминаваща по улиците на града.

Първите слухове за състезание в Мадрид се появиха още през 2022 г. Те обаче не бяха сметнати за сериозни заради дългогодишното партньорство на F1 с Барселона.

В края на миналата година испански източници заявиха, че Мадрид е много близо до домакинство на старт от F1. Дори се говореше, че организаторите на събитието са много близо до договор с Либърти Медия. В крайна сметка обаче стана ясно, че наистина има преговори, които не са достигнали финална фаза

В края на миналата седмица се появи информация, че Мадрид ще влезе в календара на F1 от 2026 г. Очакванията бяха новината да бъде обявена официално до края на тази седмица.

Днес най-накрая F1 обяви, че ще се състезава в Мадрид от сезон 2026. Състезанието ще се проведе на хибридна писта, която включва улични и постоянни секции. Това ще бъде завръщане на Формула 1 в Мадрид след 45-годишна пауза. Последното посещение на световния шампионат в този район беше през 1981 г. Тогава домакин на състезанието беше пистата „Харама“.

Бъдещето трасе е разположено около изложбения център IFEMA. То ще бъде с дължина от 5.47 км и подлежи на хомологация от ФИА и окончателна спецификация на дизайна. Пистата в Мадрид ще включва 20 завоя. Прогнозираното време за квалификационна обиколка е минута и 32 секунди.

Предвижда се капацитетът на трасето да бъде за над 110 000 фенове на ден на трибуни. Разбира се, предвидени са общ вход и зони за ВИП гости. Има планове капацитетът на пистата да нарасне до 140 000 фенове на ден през първата половина на споразумението. Това трябва да ще превърне Мадрид в едно от най-големите места в календара на F1.

Разположена на пет минути от летище „Мадрид-Барахас Адолфо Суарес“, новата локация на Гран при на Испания ще се превърне в едно от най-достъпните състезания в календара на F1. Пистата ще бъде само на доста кратко разстояние от спирките на метрото, влаковете и градския транспорт като цяло

Предполага се, че 90 % от феновете ще могат да се придвижат до падока с обществен транспорт. Тези, които са отседнали в местни жилища, ще бъдат на малко разстояние от мястото на събитието.

F1 се ангажира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2030 г. IFEMA MADRID споделя визията за превръщането на Гран при на Испания в едно от най-устойчивите събития от Формула 1 през сезона. Мястото намали значително въглеродните си емисии на събитието през последните пет години и премина към 100% сертифицирана възобновяема енергия във всички изложбени зали. В същото време всички временни структури, построени за състезанието, ще бъдат изградени от рециклируеми материали.

В допълнение към самата Гран при, в центъра на Мадрид ще се проведат различни мероприятия за феновете. Освен това F1 ще работи и с местния бизнес и училищата. Така трябва да се гарантира, че цялата общност ще се възползва от събитието, което се очаква да генерира 450 млн. евро годишно за икономиката на града

„Мадрид е невероятен град с невероятно спортно и културно наследство. Днешното обявяване поставя началото на нова вълнуваща глава за F1 в Испания“, заяви Стефано Доменикали.

„Бих искал да благодаря на екипа на IFEMA MADRID, на регионалното правителство на Мадрид и на кмета на града за това, че подготвиха фантастично предложение. То наистина олицетворява визията на F1 за създаване на многодневен спортен и развлекателен спектакъл, който осигурява максимална стойност за феновете и включва иновации и устойчивост“, добави главният изпълнителен директор и президент на F1.

„Модерните болиди от F1, които се състезават на нова писта в испанската столица Мадрид, са примамлива перспектива“, каза Мохамед бин Сулайем.

„Приближаваме се все повече към въвеждането на правилника на ФИА за Формула 1 за 2026 г., който е разработен с оглед на нулевите въглеродни емисии до 2030 г. Затова е приятно да видим, че местните организатори са поставили силен акцент върху екологичната устойчивост в плановете си за събитието.“

„Както обичайно, предложената писта ще бъде подложена на хомологация и проверки за безопасност от страна на ФИА, както и на одобрение на календара от Световния съвет за моторни спортове“, добави президентът на ФИА

„Мечтата ни за провеждане на голямо събитие от Формула 1 около IFEMA MADRID се сбъдна“, заяви Хосе Висенте де лос Мозос.“Развълнувани сме да обявим завръщането на F1 в Мадрид след повече от четири десетилетия.“

„Имаме амбицията да организираме Гран при, която ще се превърне в еталон в световния календар на F1. Тя е специално замислена и разработена така, че да предложи отличително и уникално изживяване както за феновете, така и за отборите, участващи в състезанието. С това Мадрид иска да се потопи дълбоко в разработването на нова концепция, която съчетава спорт и развлечение, като същевременно осигурява незабравимо събитие“, добави председателят на Изпълнителния комитет на IFEMA Madrid.